logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc: Body budeme počítat na konci sezóny, teď se soustřeďme na sebe

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© SF Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:53

Sezóna jako na houpačce. Piloti Ferrari dostali během letošního ročníku několikrát otázku na boj o titul v Poháru konstruktérů. Po ní však většinou následoval pád. Stalo se to po Monaku i po Baku, ale teď se skutečně zdá, že Scuderia má před vyvrcholením sezóny ve výzbroji ty správné náboje pro boj o titul.

Po fiasku v Singapuru, kde mělo Ferrari bojovat o vítězství, se zdály být šance na konstruktérský titul definitivně ztraceny. Přišel však sprintový víkend v Austinu a Charles Leclerc s Carlosem Sainzem získali 55 bodů, zatímco piloti Red Bullu 29 bodů a kluci z McLarenu 28 bodů. To je nemalá porce bodů pro dámy a pány v červeném a ti se nečekaně vrátili do boje o titul.

Aktuálně Scuderia ztrácí už jen 8 bodů na Red Bull a 48 bodů na McLaren. Jelikož Sergio Pérez nadále pokračuje v tragických výkonech, lze předpokládat, že změny na druhém místě Poháru konstruktérů bychom se mohli dočkat už v Mexiku. Platí však, že druhé místo je stejně bezvýznamné jako poslední. Ve Ferrari se počítá jen titul.

„Naším cílem je konstruktérský titul,“ prohlásil rozhodně Charles Leclerc na tiskové konferenci po skončení GP USA. „Je to optimistický cíl, ale jsme tady, abychom bojovali o titul. Počítat budeme na konci sezóny, do té doby uděláme nejlépe, když se soustředíme na sebe a na vlastní výkonnost, jak jsme to udělali i tento víkend.“

„Pro náš tým to byl velmi dobrý víkend v boji o Pohár konstruktérů. Pokusíme se to co nejčastěji zopakovat. Doufáme, že když se na konci sezóny sečtou všechny body, staneme se vítězi,“ dodal s nadějí Leclerc.

McLaren je však nadále velmi silný, s výkonným autem a vyrovnanou jezdeckou dvojicí. Ferrari nečeká jednoduchý úkol, ale stáj z Wokingu měla v této sezóně daleko k dokonalosti. Čeká nás přitom několik okruhů nakloněných Scuderii.

„Kdybych si měl vsadit, řekl bych, že při pohledu na loňský rok nám budou sedět Mexiko a Vegas. Mluvím však o loňsku a letos je všechno trochu jinak,“ řekl Carlos Sainz. „Katar bude pro nás trochu strašákem a u Abú Zabí opravdu nevím. Doufám však, že takové tempo ještě předvedeme a dostanu další příležitost k vítězství.“

Pro Leclerca stále platí, že má hypotetickou šanci na jezdecký titul, přestože ztráta 79 bodů vypadá téměř neřešitelně. Monačan by musel každý víkend stáhnout na Verstappena téměř šestnáct bodů. Uvědomuje si to i sám monacký závodník, pro kterého zůstává realističtějším a optimističtějším cílem Pohár konstruktérů.

„Nikdy neříkej nikdy,“ řekl Leclerc na margo souboje s pilotem Red Bullu. „Pokud uděláme vše perfektně a budeme lepší než McLaren, můžeme je porazit v Poháru konstruktérů. V jezdeckém šampionátu nám to ovšem stačit nebude. Budeme potřebovat štěstí a na to se nemůžeme spoléhat. Titul pro mě vypadá nepravděpodobně, ale dokud budu mít matematickou šanci, nevzdám se naděje.“

Související zprávy

Diskuze