logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes ožívá. Russell se ve sprintu pokusí vyhrát

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 08:47

Mercedes se po představení belgické podlahy dlouho hledal, ale zdá se, že se konečně našel. V pátek to potvrdil George Russell ziskem druhého místa. Nechybělo mnoho a mohl skončit na sprintové pole position, což je před zbytkem víkendu dobré znamení.

„Popravdě jsem velmi šťastný, protože už je to nějaký ten pátek, co jsme nebyli v první řadě,“ rozplýval se George Russell. Na Maxe Verstappena ztratil jen 0,012 sekundy, což je skutečně miniaturní rozdíl. Musíme přitom vzít v úvahu i fakt, že na rozdíl od Nizozemce nebyl na trati v úplném závěru SQ3, když byla trať nejrychlejší.

„Byla to náročná kvalifikace, ale na konci jsem poskládal kolo a hlavně v posledním sektoru jsem byl opravdu silný. Myslím si, že to byl ten rozdílový faktor,“ pochlubil se Russell, který v posledním sektoru téměř zajel fialový čas. Ten nakonec patřil Charlesi Leclercovi a měl hodnotu 30,484 sekundy, ale Mercedes byl jen o dvě tisíciny pomalejší. Vzhledem k načasování výjezdů je to slušný výkon.

„A nakonec i Lewis měl dobře rozjeté kolo. Doplatil však na žlutou vlajku. Myslím si, že oba jsme měli být vpředu. Je ale skvělé, že jsme opět uprostřed tohoto boje,“ pousmál se britský závodník, který bude od příští sezóny hlavním tahounem stáje.

Páteční trénink ještě nenaznačoval, že by Mercedes mohl takhle udeřit. Oba piloti měli problémy v hrbolaté čtvrté zatáčce a několikrát vyjeli mimo trať. Monopost nejdříve vůbec neposlouchal, ale inženýři mu očividně domluvili.

„Bylo to s ním náročné, ale dokázali jsme to vyřešit. Věděli jsme, že auto má potenciál. Myslím si, že ráno jsme z našich rychlých kol nevytěžili maximum,“ zamyslel se nad tím, co způsobilo páteční obrat. „Z tohoto vylepšeného auta mám ale dobrý dojem. Je jasné, že je to těsné, ale druhým místem jsme sami sebe trochu překvapili.“

Znamená to, že když už je tak vysoko, tak se v sobotu pokusí předjet Maxe Verstappena a vyhrát? „Nevidím důvod, proč ne. Pokud se nám tady podařilo kvalifikovat na druhé příčce o dvě desetiny před ostatními, máme dobrý pocit. Já se jen těším, že jsme opět v této pozici. Už je to nějaká doba. Na Formuli 1 mě nadchne, když bojujete o pole position. Snad se v sobotu popereme o vítězství.“

Související zprávy

Diskuze