logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Sainze je páté místo maximum, podle Leclerca nesedí Ferrari softy

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 02:38

Tato sezóna nám nejednou ukázala, že celkový obraz se může velmi rychle změnit. Sprintová kvalifikace v Austinu by zřejmě neměla být považována za měřítko výkonnosti jednotlivých týmů, protože sobota a neděle přinesou mnohem přesnější srovnání. Přesto nám pátek přinesl několik velmi zajímavých poučení. Několik si jich odneslo i Ferrari.

Stačí maličko a desetina je pryč. Scuderia ukázala v jediném volném tréninku velmi slibnou výkonnost, ale během prvních šedesáti minut v Austinu se taktizovalo s pneumatikami. Vlastně ani sprintová kvalifikace nenabídla úplný obraz výkonnosti jednotlivých monopostů.

Ferrari se v této nepřehledné situaci umístilo na třetím místě s Charlesem Leclercem a pátém místě s Carlosem Sainzem. Co to znamená? To je v této chvíli obtížné posoudit. „Na měkkých pneumatikách našel Mercedes něco, co náš vůz neměl. Na středně tvrdých gumách jsme vypadali dobře, ale na softech jsme neměli tempo pro boj o první místo,“ řekl po skončení kvalifikace Charles Leclerc.

„Kolo nebylo perfektní, ale zároveň se nedá říct, že bych udělal něco příšerného. Neměl jsem v kokpitu skvělý pocit, ale stalo se, zvláště s velmi omezeným tréninkem se to může snadno stát. Třetí místo není tak špatné, ale stále máme před sebou sobotní kvalifikaci a můžeme to napravit,“ dodal monacký závodník.

Vyhlídky do sobotního zkráceného závodu vypadají velmi zajímavě. Na prvních čtyřech místech máme jezdce čtyř různých týmů. Do boje nepromluví strategie, takže to bude přímočará jízda na sto kilometrů, jen je třeba si dávat pozor, abyste nezničili monopost, protože tři hodiny po skončení sprintu je na řadě kvalifikace do nedělního závodu.

„Nemáme představu, kdo bude rychlý v závodním tempu. Nyní čelíme spoustě otázek a já nemám odpovědi na všechny, ale doufám, že sprint můžeme vyhrát. To by byl dobrý signál před nedělním závodem,“ řekl s nadějí Leclerc.

Jeho týmový kolega Carlos Sainz zaostal, ale ani jeho páté místo není katastrofa. S Oscarem Piastrim a Sergiem Pérezem mimo pořadí Ferrari může zabojovat o pěkných pár bodů. Ani španělský závodník nebyl po pátku zklamán.

„Myslím si, že jsme maximalizovali potenciál našeho monopostu na této trati. V SQ2 jsem zajel velmi dobré kolo na středně tvrdých pneumatikách, ale pak v SQ3 nám na softech stále něco chybělo na Mercedes a Verstappena, kteří byli o nějakou desetinu nebo dvě rychlejší,“ řekl po skončení sprintové kvalifikace španělský závodník.

„Podle mě se víceméně ukázalo, jak na tom jsme tento víkend. Závodní srovnání však nabídne zcela odlišný příběh a uvidíme, jestli se dokážeme posunout. V sobotu se spíše soustředíme na to, jak dostat více z měkkých pneumatik v kvalifikaci. V závodním tempu jsme na tom však podle mě dobře, i když nikdo neví, co nás ještě čeká,“ dodal Sainz.

Související zprávy

Diskuze