logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull se podle Norrise dopustil „černobílého“ porušení pravidel

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:43

Paddock Formule 1 zažil po třítýdenní přestávce pořádně prudké probuzení. Po příchodu do Austinu spatřila světlo světa informace, že Red Bull využíval zařízení, díky kterému mohl měnit světlou výšku mezi kvalifikací a závodem, čímž porušil pravidla parc fermé. To, z pochopitelných důvodů, dost rozladilo zástupce konkurenčních týmů.

Mezinárodní automobilová federace reagovala na podněty soupeřů a zavedla změnu procesů při kontrole parc fermé. Red Bull přiznal, že disponoval takovým zařízením, ale to prý nešlo použít v případě, že monopost byl kompletně smontován a připraven vyrazit. Jde přinejmenším o pochybné vysvětlení, ale týmu v této chvíli nic nehrozí, protože ho nepřistihli při činu a monopost pokaždé prošel technickou kontrolou bez problémů.

Podle týmu přikročili „po diskusi s FIA“ ke změně monopostu a v budoucnu už nenastane žádný problém. Automaticky však vyvstává otázka, jak moc takový systém pomohl Red Bullu posbírat důležité body v průběhu nesmírně vyrovnané sezóny. Do jaké míry se podílel na případném čtvrtém titulu Maxe Verstappena? A jak moc FIA „přistřihla křidélka“ Red Bullu, který nyní nemůže použít tento systém? Na poslední z těchto otázek odpověděl Lando Norris.

„Jedna věc je, že to máte v autě; druhá je, jak moc to využíváte, co v tuto chvíli netušíme,“ řekl britský závodník na tiskové konferenci v Austinu. „Pokud jim to pomohlo a pokud to využívali v takové míře, jak si lidé myslí, tak to v boji o titul možná znamená posun v náš prospěch.“

„Nezískali velký počet pole position a vítězství jen díky takovému zařízení, takže si nemyslím, že to diametrálně změní obecný obraz. Když se však lidé podívají na některé kvalifikace a některé letošní závody, když rozhodovaly setinky a tisíciny vteřiny, tak si možná řeknete, že jim to pomohlo se posunout požadovaným směrem,“ prohlásil Norris.

Nezapomínejme, že i McLaren se v posledních týdnech ocitl pod drobnohledem FIA a flexibilní zadní křídlo tohoto týmu si získalo velkou pozornost po vítězství Oscara Piastriho v Ázerbájdžánu. Norris však upozornil, že Red Bull se dopustil něčeho mnohem závažnějšího.

„Podle mě je dobré, že FIA zakročila,“ řekl Angličan. „Je rozdíl mezi černobílými věcmi jako je tato a vaší snahou posouvat hranice, vytvářet novinky a inovovat v rámci povolených mantinelů. Myslím si, že v McLarenu jsme odvedli velmi dobrou práci, ale určitě jsme nešli za tuto hranici.“

Související zprávy

Diskuze