logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč si Sainz vybral Williams? Je to projekt na vzestupu, říká jeho otec

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:18

Carlose Sainze čeká možná nejtěžší sezona v celé kariéře. I když si španělský závodník za ta léta prošel vším a dlouho neměl budoucnost ve Formuli 1 vůbec jistou, přestup z top týmu do jedné z nejhorších stájí na roštu by byl těžký krok pro každého jezdce. Carlos ho neudělal dobrovolně, prostě si to vyžádala situace na trhu, ale jeho otec Carlos Sainz starší věří, že to bude dobrý nový začátek.

Během čtyř sezon ve Ferrari podával rodák z Madridu vždy velmi kvalitní a konzistentní výkony. Vybudoval si pověst špičkového závodníka a vítěze velké ceny, ale po přestupu Lewise Hamiltona pro něj nezbylo místo v žádném top týmu.

Carlos byl nucen udělat krok zpět. Podle zákulisních spekulací si mohl vybrat v podstatě jen mezi Alpinem, Williamsem a Sauberem (Audi) – aktuálně třemi nejhoršími týmy na roštu. Německá automobilka byla dlouho favoritem na zajištění služeb španělského závodníka, ale výkony Sauberu jsou v této sezoně přímo tragické a z tábora německé automobilky nepřicházelo mnoho povzbudivých zpráv.

„Je to jeho rozhodnutí a my ho musíme respektovat,“ prohlásil Sainz starší pro španělský deník Marca. „Nebylo to snadné ani jednoznačné rozhodnutí. Na stole jsme měli tři nebo čtyři možnosti. On rozhodl o své budoucnosti a my jsme zde byli proto, abychom ho co nejvíce podpořili. Přesně to jsme také udělali.“

„Williams je projekt na vzestupu a ke konci této sezony se začali zlepšovat. Doufáme a důvěřujeme jim, že v příštím roce budou pokračovat na vzestupné trajektorii,“ dodal s nadějí bývalý šampion rallye.

Pro jezdce je takový krok zpět vždy náročný. Nástroje a možnosti Williamsu jsou ve srovnání s Ferrari velmi omezené po vývojové i provozní stránce. Navíc, Carlose v Grove čeká Alex Albon, který je velmi dobře obeznámen se zdejšími poměry a určitě nejde o pomalého závodníka. I příklad Daniela Ricciarda, který zanevřel na Red Bull a raději si vybral Renault, působí odstrašujícím dojmem.

„Carlos zanechal v předchozích působištích dobrý dojem svou prací a svým know-how. Po jeho příchodu se tyto týmy zlepšovaly a právě to je pro profesionála důležité. Myslím si, že Carlos je v tomto směru seriózní závodník,“ řekl Sainz starší.

Pro jeho syna přitom nebyla žádnou procházkou ani tato sezona. Nejprve zprávy o příchodu Hamiltona, poté nejistota na přestupovém trhu a nakonec výběr mezi nabídkami nejhorších týmů. „Je pravda, že je to pro něj těžký rok. Když před sezonou přišly zprávy o přestupu Hamiltona, nastala komplikovaná situace. Jako otec jsem mu podal pomocnou ruku a spolu s jeho bratrancem (Carlosem Onorem, manažerem Sainze, pozn. red.) jsme zkoumali naše možnosti. Vždy jsem však stál na jeho straně a na tom se nic nezměnilo,“ vzkázal Sainz senior.

Související zprávy

Diskuze