logo F1zpravy.czF1online.sk

Stewarta překvapil Hamiltonův přestup do Ferrari: Čeká ho největší výzva v kariéře

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 22:16

Ferrari není oblíbenou destinací pro britské jezdce. I když je Scuderia nejstarším týmem na roštu a Britů jsme měli ve Formuli 1 už 163, jen jedenáct z nich jezdilo ve Ferrari a dva – Mike Hawthorn a John Surtees – s tímto týmem získali titul. Lewis Hamilton tam přichází na sklonku kariéry jako dvanáctý v pořadí a podle jeho krajana Jackieho Stewarta ho nečeká nic jednoduchého.

Rozhodně šlo o jeden z největších přestupů v historii Formule 1. Lewis Hamilton se rozhodl, že po jedenácti letech opustí Mercedes a na sklonku kariéry přijme výzvu v podobě Ferrari. Nečeká ho nic jednoduchého, ale pokud uspěje, celá jeho nesmírně úspěšná kariéra dostane zcela nový rozměr.

„Svým způsobem mě to překvapilo,“ řekl Jackie Stewart o přestupu Hamiltona pro RacingNews365.com. „Brzy mu bude čtyřicet let a směřuje do týmu, který se teprve nedávno stal velmi konkurenceschopným. Ve Ferrari proběhlo mnoho manažerských a strukturálních změn, což je pro tým Formule 1 rušivé. Nyní mají větší stabilitu a Lewis to vidí.“

Jackie si zavzpomínal i na staré časy, kdy sám čelil podobnému rozhodnutí a koketoval s Enzem Ferrarim. „Téměř jsem přestoupil do Ferrari. Když jsem tam šel, málem jsem omdlel. Bylo to působivé a to místo mělo úžasnou atmosféru. Italové jsou úžasní a nadšení. Zapůsobilo to na mě a vsadím se, že to samé teď prožívá i Lewis,“ řekl nejstarší žijící mistr světa Formule 1.

Přesto se Stewart neumí zbavit určitých pochybností. Jistě, Ferrari je snem každého jezdce, ale trojnásobný šampion neví, jestli je načasování v případě Hamiltona naprosto dokonalé. „Kdyby mu bylo pětadvacet nebo třicet let, nebylo by to tak náročné,“ míní Stewart.

„Jeho schopnosti a talent jsou očividné i dnes. Dokázal to na letošním závodě v Silverstonu. Je to neobvyklý čas na takový přestup a jednoho dne bude muset ukončit kariéru, ale podle něj ten čas ještě nepřišel. Dokážu to pochopit, ale podle mě ho čeká největší výzva v kariéře,“ konstatoval Stewart.

Související zprávy

Diskuze