logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton chválí Bearmana a Colapinta: Chci být k nim jiný, než byli ke mně

Oliver Bearman a Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:34

Oliver Bearman a Franco Colapinto v této sezóně ukázali, že by z nich mohly být budoucí hvězdy Formule 1. Jejich brilantní výkony zaujaly i Lewise Hamiltona, který oba zasypal slovy chvály. Věří, že je čeká velká budoucnost a že je třeba je na cestě ke hvězdám podpořit, ne shazovat.

Bearman si na svou řádnou šanci ještě pár měsíců bude muset počkat, ale to samé platí i pro Franca Colapinta. V případě obou mladíků však můžeme konstatovat, že pokud budou pokračovat ve svých výkonech, určitě se jim brzy najde místo nejen v týmech na konci pole, ale i v těch předních.

Lewis Hamilton po startu z boxů v Ázerbájdžánu strávil značnou část druhé poloviny závodu bojováním právě proti zmiňované dvojici. Do cíle nakonec dorazil mezi nimi na devátém místě, když nejen v parc fermé, ale také před mikrofony a později na sociálních sítích oba pochválil za skvělý výkon.

Oběma to vykouzlilo úsměv na tváři. „Je to něco úžasného, že pilot jako Lewis, který je sedmi- nebo osminásobným mistrem světa — záleží, jak se na to díváte —, po závodě přišel za mnou, aby mi pogratuloval,“ nevěřil vlastním očím Franco Colapinto, kterého zase po Singapuru ve velmi podobném duchu chválil Sergio Pérez. „Je šílené, když vidím, jak jsem se dostal z F3, přes F2 až k závodění s Lewisem.“

Hamilton se v Singapuru vrátil i k tomuto společnému souboji z Baku. Novináři mu prozradili, jaký byl Colapinto z jeho chvály unesen, a pilot Mercedesu si při tom vzpomněl i na své začátky. Prý nechce opakovat chyby svých předchůdců ve Formuli 1.

„Vidět to bylo opravdu krásné. Já si stále velmi jasně vzpomínám na to, když jsem v roce 1996 jako jedenáctiletý šel na závod a na VC Belgie jsem poprvé potkal piloty F1,“ vrátil se do svého dětství Lewis Hamilton na tiskové konferenci. „Když jsem se dostal do Formule 1, nevzpomínám si, že bych se od někoho kromě Nikiho [Laudy] dočkal vřelého přivítání, ale on byl bývalým jezdcem. A ve skutečnosti to v té době nebyl ani Niki! Vzpomínám si, jaké to bylo být mladý, zažít si to a jaké to bylo tvrdé.“

„Teď vidím tyto dva mladíky, že odvádějí úžasnou práci. V jistých fázích jsem je měl před sebou oba. Nedělali chyby, jsou vskutku talentovaní a před sebou mají světlou budoucnost,“ míní rodák ze Stevenage.

Hamilton hned ve svém prvním závodě v roce 2007 obsadil třetí místo, což rozhodně nebyla žádná náhoda. Z prvních jedenácti velkých cen si domů neodnesl žádnou trofej jen jednou. Neměl však pocit, že by ho za to soupeři vyzdvihli.

Nyní chce inspirovat ke změně. „Z mé pozice chci být jiný, než byli ke mně, když jsem byl mladší. Chci být k nim pozitivní a povznést je, ne mluvit o nich negativně, což mnoho lidí dělá. O mladých bezdůvodně říkají jen negativní.“

Související zprávy

Diskuze