logo F1zpravy.czF1online.sk

Naše tempo nestačí na boj o titul, přiznává Leclerc

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:54

Ferrari se po mizerné prostřední části sezóny vrátilo do hry. Zdálo se, že Scuderii čeká defenzivní práce při obraně celkového třetího místa před Mercedesem. Od Zandvoortu však forma týmu graduje a navzdory selhání v Singapuru mají v Maranellu důvod k optimismu. Na McLaren to zřejmě nebude stačit, ale souboj s Red Bullem o druhé místo je otevřený.

Řekněme si to otevřeně, na okruhu Marina Bay se pokazilo téměř vše, co se mohlo pokazit. Přesto Ferrari ztratilo na Red Bull v Poháru konstruktérů jen tři body. I když stáj z Milton Keynes ukázala slibný pokrok, Sergio Pérez se vrátil do své „staré“ formy, což dává Ferrari naději a tento tým může pomýšlet na posun vpřed.

Samozřejmě i Enzo Ferrari řekl, že být druhý vlastně znamená být první poražený. Jelikož rok 2025 bude klíčový pro vývoj nové generace monopostů (a Ferrari skutečně nepotřebuje miliony navíc z prize money), nejednoho napadne, zda druhé místo není vlastně horší než třetí. Ferrari chce bojovat o titul a o ten, teoreticky, stále bojuje, ale v měření sil s McLarenem má jen malou šanci.

“Myslím si, že pokud budeme konzistentní a nepromarníme mnoho příležitostí, může to ve finále stačit na Pohár konstruktérů,” řekl pilot týmu Charles Leclerc. “Při pohledu na čisté tempo si ale nemyslím, že máme výkonnost na tuto bitvu. Podle mě se nezapojíme do tohoto boje, když budeme dělat chyby jako tento víkend.”

Monacký závodník kromě toho připomíná, že výkonnost Ferrari na posledních třech okruzích – v Monze, Baku a Singapuru – není měřítkem pro výkonnost monopostu SF-24. Austin však už bude úplně jiné kafe a v Texasu se skutečně ukáže, zda Ferrari vyřešilo problém s poskakováním a jízdou v rychlých zatáčkách.

“I když jsme měli dobrý závod v Monze a Baku, vždy jsme připomínali, že musíme být opatrní při vytváření přehnaných očekávání. McLaren má stále poměrně výrazně lepší auto,” připomíná Leclerc.

“Na některých tratích to bude nesmírně vyrovnané, na dalších budeme o něco pozadu. Před závodem v Singapuru jsme byli dost blízko k nejlepším, ale nejlepší auto jsme neměli možná od Monaka, byť i v Monze jsme byli dost silní,” dodal Charles.

Sainz: Nebude snadné porazit Red Bull, natož McLaren

Přidal se také jeho týmový kolega Carlos Sainz. Ten zažívá velmi nezdařené období. V Monze citelně zaostával za Leclercem, na svém nejméně oblíbeném okruhu v Baku ztratil v sobotu více než čtyři desetiny a v Singapuru přišla zvláštní chyba v kvalifikaci. Jeho bodová ztráta na Leclerca se mezitím navýšila na 55 bodů, takže je jasné, že na deficitu Ferrari má podíl i jinak velmi konzistentní španělský závodník.

“McLaren má určitě navrch. Oni jsou favorité na vítězství,” prohlásil Sainz. “My máme stále na dohled Red Bull, samozřejmě i McLaren, kdyby to s nimi začalo jít dolů vodou nebo by začali mít problémy, musíme se udržet ve hře.”

Na otázku, zda zdolání Red Bullu a druhé místo v Poháru konstruktérů by bylo pro Ferrari uspokojivým výsledkem, Carlos odpověděl: “Dokázalo by to odolnost týmu po náročné fázi sezóny, kdy jsme ztratili spoustu bodů a času na vývoj. Když však v Red Bullu pochopí, kde udělali chybu, na konci sezóny se vrátí s vylepšeními, takže ani je nebude snadné porazit,” konstatoval Sainz.

Související zprávy

Diskuze