logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur uklidňuje: Posledních 30 kol jsme měli stejné tempo jako McLaren

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňákovádnes 19:00

Po dlouhé době chybělo Ferrari na pódiu. Přestože měl městský okruh v Singapuru týmu z Maranella vyhovovat snad nejvíce z celého kalendáře, papírové předpoklady se nenaplnily. Útěchou pro fanoušky „červených“ je alespoň fakt, že po katastrofální sobotě minimalizovali škody. Páté a sedmé místo však stále nejsou pozice, o kterých před víkendem snili. Šéf týmu Frédéric Vasseur navzdory neutěšené situaci opět našel i pozitiva.

Ferrari nechybělo v první trojce už od červencové Velké ceny Belgie, tedy čtyři závody po sobě. V Singapuru si určitě brousili zuby na další vítězství v sezóně, avšak neuspěli. Klíčovým okamžikem víkendu byla nepovedená kvalifikace.

Sobotní noční můra začala havárií Carlose Sainze a skončila devátým místem pro Charlese Leclerca, kterého pustili na trať s nedostatečně zahřátými pneumatikami. Přišel tak o možnost zabojovat o lepší výsledek a na pole position mohl rovnou zapomenout.

V neděli to byla jiná písnička a Ferrari se předvedlo v mnohem lepším světle. Dokázali být konkurenceschopní a měli výbornou rychlost, a to zejména na tvrdých pneumatikách. Skvělý závěrečný stint předvedl Leclerc, který až do cíle vyvíjel soustavný tlak na čtvrtého George Russella, ale zdolat ho nakonec nedokázal.

Sainz se zase díky dobře fungující strategii dokázal vyhnout provozu a skončil na sedmém místě. „Byla to pro nás skvělá neděle. Ze strany obou pilotů to byl velmi pozitivní závod,“ řekl šéf stáje Fred Vasseur.

Zároveň přiznal frustraci ohledně toho, jak v sobotu ohrozili celý svůj víkend. „Celkově jsme však měli dobré tempo. Myslím si, že Charles jezdil posledních 25 kol na stejné úrovni jako Norris. Byl to skvělý návrat zpět a o víkendu jsme si přinesli několik dobrých bodů. Nic zázračného, ale startovali jsme z devátého a desátého místa. Podle mě by bylo obtížné odvést lepší práci.“

Rodák z Francie přiznává, že jej soupeři z McLarenu výkonností překvapili. Lando Norris vyhrál v podstatě s prstem v nose. „Ale v pátek a v neděli jsme se jim vyrovnali, posledních 30 kol v závodě jsme měli stejné tempo, zatímco v sobotu nám něco chybělo.“

„Před Austinem budeme mít čas vše analyzovat, ale celkově považuji za pozitivní, že jsme víkend ukončili na vysoké úrovni. Nyní je zde přestávka a je příjemné takto skončit,“ uvedl Vasseur.

Šéf Ferrari v této souvislosti prozradil, že na nejbližší závod do Texasu přivezou novinky. „Každý se pravděpodobně pokusí přinést poslední vylepšení. Máme před sebou čtyři týdny a uděláme vše pro to, abychom se pokusili odstranit nedostatky auta.“

Související zprávy

Diskuze