logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes „vyzkoušel všechno“, ale moc si nepomohl: Takhle nepostoupíme ani do Q3

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 17:40

Forma Mercedesu během této sezóny prudce kolísala. Stáj z Brackley střídala dobré a špatné dny, ale v létě to vypadalo, že inženýři konečně našli správnou cestu. Po návratu z dovolených se však tým ocitl v další mizérii a po volných trénincích v Singapuru piloti nastínili otázku, zda je Mercedes rychlejší než jeho soupeři ze středu pole.

Podobně jako rychlost monopostu W15 kolísá i nálada a výraz ve tváři Lewise Hamiltona. Někdy na nelichotivou formu svého stroje reaguje zklamaným výrazem a stručností, jindy působí dojmem, jako kdyby mu to bylo jedno. Po pátečních trénincích v Singapuru se hodně usmíval, ale vzhledem k jeho slovům to byla spíše ironie, protože Mercedes prý měl na okruhu Marina Bay hroznou formu.

„Z auta mám pocit… ach, byl to velmi náročný den. Při hledání nastavení jsme vyzkoušeli všechno a nic nefungovalo,“ povzdechl si s ironickým úsměvem Hamilton. „Rozhodně to bylo náročné. Dali jsme do toho všechno, ale nakonec jsme o vteřinu za nejlepšími. Myslím si, že v této chvíli jsme trochu ztracení a nevíme, kam se s autem pohnout.“

Na otázku, zda velké změny nastavení mezi prvním a druhým tréninkem, o kterých mluvil i George Russell, něčemu pomohly, odpověděl Lewis jednoduše: „Ne, a věřte mi, vyzkoušeli jsme toho hodně, ale dosáhli jsme přesně toho samého.“

Otázka tedy zní, jak na tom bude Mercedes v kvalifikaci. Singapur svým charakterem není daleko od Monaka a sobota je zde mimořádně důležitá. Pro fanoušky Mercedesu má však jejich miláček velmi pochmurnou předpověď před zbytkem víkendu. „Za současného stavu bychom nepostoupili ani do Q3,“ řekl Hamilton.

Russella příliš netrápila nehoda ze závěru druhého tréninku

Jeho slova podpořil i George Russell, který si závěr druhého tréninku „okořenil“ nehodou. Ta ho však ani zdaleka netrápila tak moc jako rychlost jeho monopostu. Mercedes jezdil a zkoušel všechno možné, ale i druhý pilot stáje potvrdil, že zatím se s inženýry daleko nedostal.

„K nehodě nemám nic, co bych vám řekl, zablokovaly se mi pneumatiky a zničil jsem přední křídlo,“ řekl George Russell. „Byl to pro nás náročný pátek a ztráceli jsme na nejlepší. Musíme pochopit, proč tomu tak je.“

„Jsem si jistý, že v noci najdeme nějaké odpovědi, ačkoli je třeba říci, že mezi prvním a druhým tréninkem jsme provedli velké změny. S autem jsem však na této trati necítil takové spojení jako loni a v posledních závodech. Musíme tomu přijít na kloub,“ řekl Russell.

Bude zajímavé sledovat, co se moudrým hlavám v Mercedesu podaří vymyslet. Podle George je v této chvíli jisté jen to, že Ferrari a McLaren jsou daleko vpředu, ale za nimi se může objevit opravdu kdokoli, zvláště když některé týmy ze středu pole ukazují v Singapuru solidní formu.

„Určitě doufám, že dokážeme udělat velký skok. V řadách soupeřů však číhá spousta překvapení, máte zde velmi rychlý VCARB, velmi rychlý Williams, Red Bull zřejmě trochu ztrácí a v čele jsou s velkým náskokem McLareny a Ferrari, takže doufejme, že přinejhorším se můžeme zařadit mezi čtyři nejlepší monoposty a střed pole. V tuto chvíli však máme před sebou spoustu práce,“ konstatoval britský závodník.

Související zprávy

Diskuze