logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton je po pátku spokojený s autem i podlahou, Russell měl dvě poruchy

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2024

Úvodní tréninky v Baku nabídly velmi těsný souboj tří týmů a překvapivě se mezi ně nedostal McLaren. Zástupci stáje z Wokingu nejsou po prvním dni příliš optimisticky naladěni, naopak z tábora Red Bullu, Ferrari a Mercedesu zní docela spokojené hlasy. Jeden z nich patří také Lewisi Hamiltonovi.

Sedminásobný mistr světa se ve druhém tréninku udržel v kontaktu s Charlesem Leclercem a Sergiem Pérezem na čele. Mercedes se tento víkend vrátil k několika dílům staré specifikace a monopost W15, alespoň při pohledu zvenčí, fungoval velmi dobře. Po pátku byl spokojený i Lewis Hamilton.

„Byl to velmi dobrý den a od začátku jsem si ho užíval,“ řekl britský závodník pro F1 TV. „Podařilo se nám udělat určité pokroky s nastavením. Tentokrát jsme se dokázali vyhnout změnám, které by se později ukázaly jako nesprávné, takže jsme se postupně zlepšovali.“

„Nevím, jak vypadají moje závodní simulace ve srovnání s ostatními, ale stejně jsme neposbírali velké množství kol. Myslím si, že Red Bull a Ferrari vypadají být velmi rychlí, ale i my se pohybujeme někde v této skupině na čele,“ dodal Hamilton.

Lews se neodvážil k žádným odvážným předpovědím před sobotním programem. Jak víme, Mercedes má za sebou dva těžké víkendy, což se odrazilo i na rétorice zástupců týmu. Nadšení z víkendů v Silverstonu či Spa je pryč a nahradila ho značná opatrnost. „Opravdu nevím, jestli se můžeme dostat do boje o vítězství. Nevíte, kolik paliva ostatní natankovali a když začne třetí trénink nebo kvalifikace, soupeři udělají pokrok, což se nám dosud příliš nedařilo,“ řekl Lewis.

„Myslím si, že zůstaneme opatrní a pokusíme se vytěžit maximum z toho, co máme. Doufám, že jsme tak blízko k čelu, jak to vypadá při pohledu na páteční výsledky, ale to se dozvíme až v sobotu,“ dodal Hamilton.

Brit ve čtvrtek přiznal, že podle jeho názoru nefungovala nová podlaha, kterou tým zkoušel v prvních dvou belgických trénincích a během víkendů v Zandvoortu a Monze. V Baku ji už inženýři nenasadili a zdá se, že Mercedesu se bez ní daří. „Těžko říct, jaký bych měl na této trati pocit s předchozí podlahou, protože je těžké popsat rozdíl mezi novým a starým kusem. Mohu však říct, že nejsem nespokojený s podlahou, kterou jsme nasadili tento víkend,“ konstatoval sedminásobný mistr světa.

Jeho týmový kolega George Russell zažil velmi těžký den. Britský závodník vynechal první část druhého tréninku kvůli problémům s motorem. Inženýři po prvním tréninku našli ve vzorku oleje částice, které se jim nezdály. Přistoupili proto k preventivní výměně motoru, ale tím problémy neskončily.

„Zatím nevím přesně, co se stalo, ale kvůli problému jsme museli vyměnit motor. Trénink jsem tedy začal pozdě a na jeho konci přišel další problém. Nebyl to náš nejlepší pátek. Lewis však vypadal velmi rychle, takže víme, že auto je schopné něčeho dobrého, ale Ferrari se zdá být na této trati opět velmi rychlé,“ řekl po pátku Russell.

„V prvním tréninku jsme měli problém s motorem, na konci druhého selhal senzor. Přijeli jsme do boxů s podezřením na únik vody, ale z auta nic neunikalo. Z monopostu jsem měl dobrý pocit, i když ve srovnání s Lewisem jsem se trápil při získávání sebedůvěry a zahřívání pneumatik do optimálního okna. Před zítřkem se tedy musím trochu zlepšit a dohnat ztrátu,“ řekl Russell.

Související zprávy

Diskuze