logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri mi nemusí předávat vítězství, prohlásil Norris

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

Během čtvrtečního rána v Baku spatřila světlo světa informace, že McLaren se po neúspěchu na Velké ceně Itálie rozhodl sáhnout po týmové režii. Stáj se v posledních osmi velkých cenách soustředí na boj o titul v obou šampionátech a k tomu patří i upřednostnění jezdce s lepším postavením v celkovém hodnocení – v tomto případě Landa Norrise. Ten však odmítá, že by si od Oscara Piastriho vzal „darované“ vítězství.

McLaren si pravděpodobně uvědomil, že souboj o vítězství v prvním kole VC Itálie oslabil šance celého týmu na nejlepší výsledek. Možná si ale spíše měli říct, že když už byl oheň na střeše, mohli v posledním kole alespoň vyměnit pozice druhého Oscara Piastriho a třetího Landa Norrise, který by tím získal důležité tři body v boji o titul s Maxem Verstappenem.

Tomu se od víkendu v Baku chtějí vyhnout a odhodlali se k zavedení týmové režie. Andrea Stella dokonce ve svém čtvrtečním rozhovoru pro BBC naznačil, že Oscar Piastri je ochotný darovat Norrisovi i vítězství. Něco na styl Rakouska 2002 či Ruska 2018 však britský závodník rezolutně odmítá.

„Ne,“ prohlásil Norris. „Pravděpodobně půjde spíše o výměnu nižších pozic, ale když bude Oscar bojovat o vítězství a zaslouží si ho, tak mu patří.“

Osm velkých cen před koncem a s mankem 62 bodů je nejvyšší čas, aby se McLaren odhodlal k závěrečnému náporu a vsadil vše na jednoho koně. Norris si podle svých slov uvědomuje, že odmítnutí darovaného vítězství a osmi bodů v šampionátu ho může v Abú Zabí stát titul, ale prý ho chce vyhrát správným způsobem.

„Jsem si jistý, že to bude bolet, ale jsem tady, abych závodil,“ prohlásil Lando. „Pokud si některý jezdec počíná lépe než já a podává lepší výkony, tak se musím zlepšit, ne si něco vzít od druhého na zlatém podnose.“

„Rovněž nechci, aby mi někdo předal titul. Ano, koruna mistra světa by byla skvělá a krátkodobě to bude úžasný pocit, ale nemyslím si, že vás to za takových okolností naplní hrdostí na celý život. Nechci takhle vyhrát. Chci ho vyhrát tak, že se postavím Maxovi, porazím jej i své soupeře a dokážu všem, že jsem nejlepší jezdec na trati. Takto chci vyhrát titul,“ vzkázal Norris.

Je zřejmé, že pozměněný přístup McLarenu vychází z neúspěchu s „papájovými pravidly“ v prvním kole Velké ceny Itálie. Nyní jsou podle šéfů McLarenu pravidla jasná: za žádnou cenu neublížit týmu a oba jezdci budou pomáhat v boji v obou šampionátech. Plnou podporu přitom dostal Norris jako výše postavený jezdec v šampionátu.

„Týmu jsem vděčný, ale Oscar nadále bojuje ve svém vlastním závodě, nadále pojede na trať a bude se starat o své věci. Možná se letos nevyskytne jediná příležitost, kdy mi přijde pomoci. Spíše bych to řekl tak, že dostanu Oscarovu pomoc, když ji budu potřebovat. Na trať však nepůjde pokaždé s tímto úmyslem. Bojuje za sebe a dělá svou práci,“ vysvětlil Norris.

Související zprávy

Diskuze