logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolff naznačil, že Ferrari se mu pokusilo uchmatnout Antonelliho

George Russell, Toto Wolff a Kimi Antonelli
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

Potvrzení Andrey Kimiho Antonelliho nakonec nikoho nepřekvapilo. Mluvilo se o něm celé měsíce jako o jasné volbě Mercedesu pro případ, že se Totovi Wolffovi nesplní jeho velký sen a Max Verstappen se nepřestěhuje do Brackley. Antonelli a Mercedes si tak nakonec řekli své ano, přestože obě strany se v minulosti mohly rozhodnout jinak.

Kromě Maxe Verstappena měl Wolff k dispozici také mnohem reálnější a jistější volbu než Antonelliho. Na jezdeckém trhu byl volný Carlos Sainz, který dlouhé týdny čekal, jestli se pro něj přece jen neuvolní nějaké místo v top týmu.

Toto Wolff však tvrdí, že volba byla jasná už od ledna. „Rozhodl jsem se pět minut poté, co mi Lewis Hamilton řekl, že odchází do Ferrari,“ prohlásil během víkendu v Monze. „Bavili jsme se i o jiných možnostech a drželi jsme se i myšlenky o Maxovi. Vzhledem k tomu, co se dělo v Red Bullu, jsme to úplně nevyloučili, ale z pohledu instinktů je toto jezdecká dvojice, kterou jsem vždy chtěl mít. Bylo potřeba brát ohled i na urychlení přípravy s Kimim, což byla věc, kterou jsem chtěl okamžitě udělat.“

Antonelli od začátku roku jezdí po formulových okruzích a testuje starší monoposty Mercedesu. Na konci srpna dovršil osmnáct let a Mercedes toho okamžitě využil, aby ho posadil do svého letošního vozu.

Stříbrné šípy dělají pro Antonelliho maximum. Wolff v něm totiž vidí nového Maxe Verstappena a ani za nic nedopustí, aby mu ho někdo uchvátil před nosem, jako se to kdysi podařilo Red Bullu s talentovaným Nizozemcem.

Wolff vyzdvihl loajalitu rodiny Kimiho Antonelliho, který je s Mercedesem spjat už od svých dvanácti let. „Jedním z hlavních faktorů je pokora a loajalita. Jak si dokážete představit, když Kimi vyrůstal a sbíral úspěchy, někteří z našich soupeřů ho oslovovali, a to zejména z národnostních důvodů,“ prozradil v souvislosti s mladým italským jezdcem.

V padoku jsou jen dva italské týmy: Ferrari a béčkový tým Red Bullu. Není proto těžké se dovtípit, na koho šéf Mercedesu narážel. „Marco Antonelli (Kimiho otec, pozn. red.) však vždy měl velmi jasný postoj: Vy jste nám dali příležitost, a proto zůstaneme u vás.“

Antonelli se může spolehnout na plnou podporu stáje, která počítá s tím, že začátky budou obtížné, podobně jako v případě Maxe Verstappena. Plusy však převáží minusy. „Ten syrový talent, který v sobě rozhodně má, se nedá natrénovat. Jak jsem řekl, z hlediska agresivity je jednodušší někoho uklidnit než naopak.“

Rok 2025 by mohl být pro Russella rozhodující

Mercedes během víkendu v Itálii nesdělil, jak dlouhý je Antonelliho kontrakt. Wolffova slova o tom, že v roce 2026 by se Max Verstappen přece jen mohl představit v monopostu stříbrných šípů, však něco naznačila; kontrakt George Russella skončí po následující sezóně, takže čistě teoreticky by jezdecká sestava Mercedesu mohla sestávat z Verstappena a Antonelliho.

„Jak jsem řekl v minulosti, s každým jezdcem jsme vždy měli velmi krátké smlouvy. Dokonce i naposledy s Lewisem to byl kontrakt 1+1. Takhle náš tým fungoval,“ připomíná Wolff. „Nejdůležitější bude zjistit, jak se George a Kimi zdomácní.“

„V této fázi nevidím důvod, proč bychom do nich nevložili důvěru směrem do budoucna. Pokud jde o termíny, je to věc, kterou si prodiskutujeme mezi sebou, ale nerozhodli bychom se pro tuto jezdeckou dvojici, kdybychom stoprocentně nevěřili, že je to nejlepší volba pro Mercedes,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze