logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč Newey neskončí ve Ferrari? Autosport má odpověď

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Proč Adrian Newey neskončí ve Ferrari? A jsou peníze skutečně „jen“ podružnou okolností při rozhodování geniálního konstruktéra? Anglický inženýr se podle medializovaných informací dohodl s Aston Martinem a Ferrari nakonec podle Autosportu ztratilo zájem o jeho služby. Důvodem jsou prý peníze.

Neweyho dohodu s Aston Martinem by měl britský tým oznámit už v nejbližších dnech. Po týdnech a měsících spekulací se tato hádanka brzy oficiálně rozluští a novým působištěm geniálního konstruktéra nebude Maranello. Když o takových informacích mluví i magazín Autosport, neměli bychom to brát na lehkou váhu.

Proč ne Ferrari? To je v tuto chvíli otázka, která nás zajímá víc než: Proč Aston Martin? Všechno se zdálo být perfektně načasované a podle nejednoho názoru byl přestup do Maranella důvodem, proč Newey opustil Red Bull.

„Zájem Ferrari o podpis smlouvy s Adrianem Neweym ochladl, protože Scuderia se nechtěla zapojit do dražební války s Aston Martinem,“ píše stejný zdroj, který v úterý informoval o Adrianově dohodě s britským týmem. Oficiální tiskové prohlášení se přitom očekává v nejbližších dnech – možná během následujícího volného víkendu.

„Neweyho tržní hodnota je vysoká, zejména při současné generaci monopostů, a on spolu se svým manažerem Eddiem Jordanem, který pomáhal doladit obchod, hledali dohodu, která by podle nich byla hodna Neweyho kalibru. Když se na veřejnosti objevily zprávy o Adrianově odchodu z Red Bullu, byl intenzivně spojován s Ferrari. Předpokládá se přitom, že Scuderia byla ochotna tento krok učinit,“ píše Autosport.

„Zdroje naznačují, že šéf Ferrari Frédéric Vasseur získal rozpočet na podpis smlouvy s Neweym. Ten se měl připojit k týmu jako konzultant a pracovat z Velké Británie, díky čemuž by se nemusel stěhovat do Itálie,“ uvádějí britské zdroje.

Něco podobného už Ferrari v minulosti udělalo, když si v Británii zřídilo vysunuté pracoviště. Tým to udělal, aby získal služby slavného konstruktéra Johna Barnarda. Ten pracoval s týmem lidí z Anglie, protože se mu nechtělo stěhovat do Maranella. Tento přístup před třiceti lety vůbec nefungoval. To však není důvod, proč to Scuderii nevyšlo s Neweym.

„Aston Martin totiž předložil Neweymu lukrativní nabídku ve snaze urychlit posilování svého týmu, který zažívá neúspěšnou sezónu 2024. Neweyho si osobně vyhlédl předseda představenstva Aston Martinu Lawrence Stroll a tajná prohlídka nového sídla stáje v Silverstonu ukázala britskému inženýrovi její ambice,“ uvedl Autosport.

V médiích se v posledních týdnech objevila řada spekulací. Mluvilo se o obrovských penězích a také Autosport zmiňuje sto milionů dolarů za tři roky plus výkonnostní prémie, které má Adrian inkasovat od Strolla. „Ferrari se rozhodlo, že tuto nabídku nedorovná, jelikož se odmítlo zapojit do dražby o Neweyho služby a raději se soustředí na posílení vlastní struktury,“ uvedl Autosport.

Související zprávy

Diskuze