logo F1zpravy.czF1online.sk

Může Ferrari bojovat o titul? Půjdeme do toho krok za krokem a uvidíme, říká Vasseur

Charles Leclerc, mechanici Ferrari a Frédéric Vasseur na štartovom rošte
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Není to jen McLaren, který velmi intenzivně nahání Red Bull v Poháru konstruktérů. Ferrari se po těžké prostřední fázi sezóny vzchopilo a po letní přestávce odjelo dva velmi kvalitní závody. Samozřejmě i chlapci v červeném ve velkém těží z formy Sergia Péreze a úpadku Red Bullu, ale ani McLaren jim neutekl příliš daleko.

Mercedes měl velmi kvalitní léto, ale jeho ztráta na tři nejlepší týmy je v tuto chvíli příliš velká. Matematicky je stále ve hře, ale se ztrátou 154 bodů na Red Bull to bude velmi obtížné. Naopak, Ferrari se překvapivě udrželo ve hře. Až na některé výjimky se týmu dařilo konzistentně maximalizovat své výsledky a závody v Zandvoortu a Monze jsou toho dokonalým příkladem.

Scuderia v tuto chvíli ztrácí na Red Bull 39 bodů a na McLaren 31 bodů. Má však monopost, který by dokázal pravidelně porážet McLaren? Pravděpodobně ne. Rozhodně se však není třeba vzdávat. „Bude to velká bitva,“ přiznává šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Myslím si, že by bylo velkou chybou, kdybychom teď začali vyvozovat předčasné závěry a měnit náš plán. Do Abú Zabí je daleko a ve hře je ještě nějakých 450 bodů (ve skutečnosti je to 397, pozn. red.),“ řekl šéf Ferrari.

„Bitva je nesmírně vyrovnaná. Upřímně, strávil jsem na boxové zdi několik let, ale tohle je poprvé, co o vítězství bojuje osm jezdců i bez nějaké nehody nebo jiných nepředvídatelných okolností. Čtyři týmy mohou vyhrát závod nebo se dostat na pódium. Situace se mění doslova s každým výjezdem na trať,“ řekl Vasseur, který vzal jako příklad Velkou cenu Belgie.

„Nejpůsobivější to bylo podle mě ve Spa, kde byl McLaren nejrychlejší v prvním tréninku, Red Bull ve druhém, my jsme stáli na pole position a Mercedes vyhrál závod. Kromě Landovy dominance v Zandvoortu jsme měli tento pocit téměř na každém podniku. Stejně to bude vypadat do konce sezóny a očekávám velkou bitvu. Jeden tým může získat double a druhý skončit sedmý a osmý, což je obrovský bodový rozdíl. Soustřeďme se však na Baku. Půjdeme do toho krok za krokem a uvidíme,“ dodal Vasseur.

Ten se po závodě v Monze mohl těšit na velkou párty. Pro Ferrari to bylo nesmírně důležité vítězství. Tým k této velké ceně přistupuje jako žádný jiný a i když mu důležitý triumf McLaren v podstatě předal, Ferrari mělo na domácí půdě rozhodně lepší rychlost než Mercedes a Red Bull.

„Ferrari a Charles vyhráli v Monaku a v Monze, což jsou spolu s Imolou tři závody, které chcete vyhrát nejvíce. Na konci dne se však za Monzu a Baku udělují stejné body. Matematicky je to jednoduše vítězství, ale emocionálně je nesmírně důležité, protože jsme od začátku týdne dostávali obrovskou podporu od Tifosi,“ řekl Vasseur.

„Už v pondělí se v Maranellu před branami továrny seřadily davy lidí. Nejlepší způsob, jak se jim odvděčit, je vyhrát. Není to však snadné a ne vždy to máte ve svých rukou, ale pro nás jako tým je skvělé, že jsme se jim odvděčili,“ dodal Fred.

Související zprávy

Diskuze