logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz: Neriskovali jsme. Věděli jsme, že jedna zastávka je uskutečnitelná

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Zažilo Ferrari v Monze zlomový okamžik své sezóny? V tuto chvíli si nikdo netroufá odhadnout, jaká je skutečná forma monopostu SF-24, ale stratégové a závodní tým v Itálii ukázali stoprocentní připravenost. Scuderia je nadále outsiderem, ale není bez šance, a to si uvědomuje i Carlos Sainz.

Ferrari se vrátilo do boje s Red Bullem, který působí naprosto ztraceně. Tyto dva týmy momentálně dělí 39 bodů a vzhledem k formě monopostu RB20 to není neřešitelná ztráta. Otázkou zůstává McLaren, který postavil jednoznačně nejlepší auto, ale na trati působí jako bojácný outsider.

Dokonalým příkladem toho byl závod v Monze. Ferrari zde předvedlo odvážný výkon. Můžete si říkat, že tento tým neměl co ztratit, ale tlak domácích očekávání byl nesmírný a Scuderia ukázala psychickou odolnost, jakou jsme u tohoto týmu dlouho neviděli.

„Celý tým odvedl obrovské úsilí při přípravě vylepšení, ale také při volbě strategie. Upřímně, v jednu chvíli jsem si myslel, že jsem možná jediný s touto strategií. Klíčové bylo, že Charles zastavil brzy a dovezl své tvrdé pneumatiky až do cíle, i když jsme oba prošli náročnou fází degradace pneumatik,“ řekl po závodě Carlos Sainz pro televizi Sky.

„Nakonec to však fungovalo. Zariskovali jsme a fungovalo to – vlastně jsme neriskovali, protože naše čísla ukazovala, že tato strategie je uskutečnitelná, ale byl to hazard,“ dodal Sainz.

Jeho tým se v Monze dostal do zajímavé situace. Bodový zisk opět otevírá naději na boj v Poháru konstruktérů. Red Bull v tuto chvíli nevypadá zvlášť nebezpečně a McLaren působí dojmem, že je sám sobě největším nepřítelem. Samozřejmě, vzhledem k formě Scuderie jsou šance malé, ale Ferrari čekají dva potenciálně dobré okruhy a jak jsme se již naučili, v této sezóně se může stát cokoli.

„Jako tým musíme zůstat klidní. Samozřejmě dnes večer budeme slavit a užijeme si toto vítězství. Musíme také prozkoumat další dva okruhy. Jsou podobné Monze v tom, že tam nejsou žádné středně rychlé a rychlé zatáčky, ve kterých jsme se trápili v Zandvoortu. Možná budeme mít další šanci na vítězství,“ řekl s nadějí Sainz.

„Pokud po příjezdu do Austinu budeme nadále bojovat o pole position a vítězství, ukážeme tím, že nás možná čeká dobrý závěr sezóny. Na následujících dvou velkých cenách bychom ale měli být v dobré pozici,“ dodal Carlos.

Související zprávy

Diskuze