logo F1zpravy.czF1online.sk

Dojatý Vasseur o vítězné strategii: Trochu riskantní, ale vyšlo to

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 9. 2024

Tifosi jsou přímo u vytržení! Charles Leclerc zaznamenal v Monze nečekané vítězství. Před startem závodu jen málokdo tipoval, že se Monačan postaví na nejvyšší stupínek. Zoufat nemusí ani jeho týmový kolega Carlos Sainz, který obsadil solidní čtvrté místo. Ferrari tak zaznamenalo již třetí pódium v řadě. Emoce nadšených italských fanoušků na domácí půdě byly silné, a nelze se proto divit tomu, že šéf týmu Fred Vasseur neskrýval dojetí. Co říká na sladký triumf?

Už potřetí v sezóně si příznivci „červených“ mohli z plného hrdla zazpívat italskou hymnu. Vasseura potěšila zejména dobře zvolená strategie. Právě ta bývala v minulých letech Achillovou patou Ferrari. Tentokrát se přece jen ukázalo, že risk je zisk, ačkoli to mohlo dopadnout i opačně, a to velkou katastrofou.

„Měli jsme to naplánované od začátku. V úvodu jsme spatřili vysokou degradaci a byli jsme překvapeni, ale drželi jsme se plánu. Trochu riskantní, ale vyšlo to dobře. Jezdci managovali pneumatiky velmi dobře, aniž by příliš tlačili na pilu. Zvolili jsme dobrou strategii, stejně jako dříve v Zandvoortu, ale tady jsme vyhráli,“ zdůraznil rodák z Francie.

Vasseur přiznává, že v jednom momentě zvažovali, že půjdou na dvě zastávky. „I kdybychom ve druhém stintu nezaznamenali žádné zhoršení… Charles se však cítil komfortně. Když jsme si uvědomili, že v nejhorším případě stejně skončíme na pódiu, šli jsme do toho. Řekli jsme si: ‚Dobře, zůstaneme konzistentní s časy na kolo a půjdeme do toho.‘ Všechno šlo dobře. Myslím si, že Charles měl všechno pod kontrolou, jezdil perfektně,“ nešetřil chválou na svého jezdce.

„A na co jsme mysleli během posledních kol? Upřímně řečeno, nic zvláštního. Jen jsme každé kolo hodně počítali, sledovali jsme odstup od Piastriho. S každým dalším kolem jsme se cítili stále jistěji. V posledním kole jsem si uvědomil, že máme čtyřsekundový náskok a pět kilometrů do cíle. Dokončíme kolo a vyhrajeme,“ prozradil šéf stáje z Maranella.

V rozjařené atmosféře se neubránil pozitivnímu hodnocení dosavadního průběhu ročníku. „Je to perfektní sezóna, pokud bychom si měli vybrat dva závody, kde bychom chtěli vyhrát, byly by to Monako a Monza. Do konce sezóny zbývá osm závodů, v tabulce je mnoho bodů, pojďme na to teď zatlačit,“ vyzývá odhodlaný Vasseur.

Zdůraznil, že zatímco loni byla degradace pneumatik jejich největší slabinou, nyní je to jejich silná stránka. „Upřímně řečeno, každý v týmu sehrál svou roli a počínal si dobře. Všichni jsme dobře spolupracovali. Byl to dobrý víkend. Přestože jsme měli špatnou kvalifikaci, letos jsme v závodech lepší. Když to takhle funguje, je to perfektní,“ uzavřel.

Související zprávy

Diskuze