logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Leclerca splnila vylepšení očekávání, Sainz hovoří o „nové Monze“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 8. 2024

Nejdůležitější víkend pro Scuderii Ferrari je tady. Na Monzu se domácí tým speciálně připravuje a letos přivezl na okruh i vylepšení, která mají odstranit slabé stránky monopostu SF-24. V pátek se domácí tým dostal do boje s nejlepšími, když se Charles Leclerc i Carlos Sainz umístili ve druhém tréninku v nejlepší pětce.

Výsledky pátečních jízd však nejsou příliš vypovídající. Jednak je ještě brzy, ale hlavně jsou nejlepší týmy velmi vyrovnané, takže jedna či dvě desetiny mohou znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Právě tyto dvě desetiny budou týmy v noci hledat.

„Byl to docela pozitivní pátek, ale jako vždy máme před sebou nějakou práci,“ řekl po prvním dni domácího víkendu Charles Leclerc. „Nemůžeme spoléhat na to, že dobrý pátek znamená dobrý víkend. Každopádně to však byl dobrý začátek, pocit v autě je docela dobrý a zdá se, že vylepšení fungují podle očekávání, což je vždy dobrá zpráva.“

„Nyní se musíme soustředit na vyvážení, protože v tomto ohledu to byl složitý den. Výkonnost byla docela dobrá, ale s vyvážením můžeme udělat pokroky. Soustředíme se na to a doufáme, že se nám podaří udělat krok vpřed,“ dodal s nadějí monacký závodník.

Týmy v pátek potrápila degradace pneumatik. Ty se mohou stát klíčovým faktorem, ale před námi je ještě jeden celý den na trati, která se bude rychle vyvíjet. „Myslím si, že nedělní závod bude pro všechny mnohem náročnější, zejména kvůli novému asfaltu, který zvýšil význam práce s pneumatikami. I na to se budeme muset soustředit,“ řekl Leclerc.

Ferrari nemělo v Nizozemsku dobré první dva dny, ale v neděli monopost ožil. Zdá se, že v Monze je od prvního výjezdu na trať mnohem blíže čelu, ale na domácí půdě se počítá jen vítězství, které je Scuderii stále velmi vzdálené. „Jsme blíže než v Zandvoortu, ale McLaren a Mercedes jsou velmi silní. Před sobotou máme silnou konkurenci, ale nejsme tak daleko jako v Nizozemsku. To je před druhým dnem povzbudivé a doufejme, že i v neděli budeme rychlí,“ dodal monacký závodník.

Sainz: Pocit na trati je diametrálně odlišný

Změny na trati často vedou k překvapením. Když týmy nemají prostor pro pořádnou přípravu, obvykle je něco zaskočí. V Monze se toho hodně změnilo, nový asfalt a nové obrubníky naznačují zajímavý zbytek víkendu, a přesně na to upozorňuje i Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

„Myslím si, že pro všechny to byl náročný den. Uspořádání okruhu je stejné, ale pocit z trati je s novým povrchem diametrálně odlišný a auto je na něm mnohem více na hraně ve středně rychlých zatáčkách a při brzdění do první zatáčky,“ řekl po pátku španělský závodník. „Zatímco časy na kolo zůstaly stejné, asfalt a obrubníky situaci změnily a ocitli jsme se na nové Monze.“

Sainz nedokázal z vcelku pozitivních pátečních výsledků Ferrari cokoli vyčíst. Víkend podle něj zůstává zcela otevřený. „Podle mě po dnešku dvojnásob platí, že výsledky lze jen velmi těžko číst. Nevím, kdo je rychlý v kvalifikačních či závodních simulacích. Rozhodně se zdá, že McLareny a Mercedesy jsou na tom velmi dobře. My máme záblesky, kdy jsme někdy rychlí, ale jindy, například na různých směsích, se trápíme. Podle mě bude zajímavé sledovat, kdo nejlépe zvládne vyvodit závěry z dnešního prvního dne,“ řekl Carlos.

Související zprávy

Diskuze