logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris se neumí zbavit nervozity: V neděli nic nejím ani nepiji

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Lando Norris ve své kariéře odjel už více než sto závodů, ale teprve nyní se z něj stává kandidát na mistrovský titul. I to zvyšuje tlak na jeho ramenou, ale on připouští, že to s tím až tak nesouvisí. Před klíčovým výkonem je nervózní a zřejmě i vždycky bude.

Oscar Piastri si před letní přestávkou vysloužil pochvalu od několika osobností F1 v čele s Helmutem Markem za to, že je mnohem chladnokrevnější než Lando Norris. Neprojevuje emoce a v klíčových chvílích bývá klidnější, což mu v pozdější fázi jeho kariéry určitě pomůže. Zejména v momentech, kdy přijde na lámání chleba.

Od jeho týmového kolegy jsou však nyní větší očekávání i vzhledem k tomu, že má zabojovat s Maxem Verstappenem o titul. S tím souvisí i tlak a nervozita, která ho prý provází od začátku kariéry. “Vždy jste pod tlakem. Před kvalifikací a před závodem jsem stále nervózní, stále cítím stejné vzrušení a nervozitu,” svěřil se na tiskovce před italským víkendem Lando Norris. “V neděli jen stěží něco sním a kvůli té nervozitě a tlaku mám problém i něco pít.”

Pro pilota F1 je ovšem důležité to někam přesměrovat. “Myslím si, že jde o to, jak z toho uděláte něco pozitivního? Jak dosáhnete, aby to na vás nedolehlo negativně, ale využili jste to pozitivně, abyste se koncentrovali na ty správné věci?”

“Když vstupujete do kvalifikačního kola, když musíte jet naplno, pokaždé máte srdce až v krku. Máte nervy, jste pod velkým tlakem; pokud to na brzdách přeženete o jeden metr, zatočíte ve špatný okamžik nebo se něco stane, tak je po všem,” uvědomuje si, co je v sázce. “Na druhé straně je to úžasný pocit, který se v mnoha jiných sportech nedá napodobit. Stále jsem nervózní a asi se nikdy nenaučím nebýt nervózní.”

Norris ale věří, že v této fázi jeho kariéry mu to už nezpůsobuje velké problémy. “Jelikož jsem s tím měl velké problémy ve svých začátcích ve Formuli 1, myslím si, že jsem se to naučil docela dobře zvládat. Pomáhá mi to dokonce i v mé současné pozici, kdy možná o šampionát nebojuji bok po boku s Maxem, ale objevuje se více otázek a přichází tlak, že každý víkend musím podat výkon.”

“V minulosti jsem s tím dost bojoval, ale teď se s tím dokážu lépe vyrovnat, a proto to na mě nemá takový vliv. Jsem v pohodě, stačí mi vyjet na trať a jezdit, jen to jediné můžu dělat a nemyslet na tyto vnější věci. Když teď bojuji o vítězství a šampionát, tak mám pocit, že je to jen další víkend,” doplnil na téma, jak se mu daří filtrovat tlak ze strany veřejnosti.

Související zprávy

Diskuze