logo F1zpravy.czF1online.sk

Zmatení vládne i v Mercedesu. Russell nechápe, jak se mohl takhle propadnout

George Russell a Oscar Piastri
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Po pátku byl Mercedes pasován Landem Norrisem na největšího favorita, v sobotu postoupil do Q3 jen jeden pilot stáje a v neděli se tým propadl ještě hlouběji. Nedostatečné tempo, vysoká degradace a také zvláštní strategická rozhodnutí přinesly Georgeovi Russellovi sedmé a Lewisovi Hamiltonovi osmé místo.

Ve Formuli 1, a zvláště v této sezóně, jsme si zvykli, že výkonnost kolísá z okruhu na okruh. V případě Zandvoortu však máme pocit, že výkonnost jednotlivých monopostů kolísala ze dne na den. Dobrým důkazem je i výsledek George Russella, který do závodu startoval ze čtvrtého místa, ale finišoval jej na sedmém.

„Celkem nechápu, co se stalo,“ řekl Russell pro televizi Sky. „Vyzkoušel jsem všechny tři směsi pneumatik a byl jsem pomalý na všech třech. Jen jsem se propadal. Opravdu nevím, je to zvláštní. Jak se můžeme kvalifikovat na čtvrtém místě, být konzistentně za trojicí nejlepších a s velkým náskokem před Ferrari, ale pak se nám to takhle rozpadne?“

„Ano, degradace byla mnohem horší, než jsme si mysleli, ale nevím, jestli za to mohou vyšší teploty. Měl jsem pocit, jako kdybych neměl žádnou přilnavost a klouzal jsem se jako na ledě,“ pokračoval britský závodník.

„Bude to mít něco společného s pneumatikami a určitě jsme něco neudělali správně. Když to však mám vysvětlit, tak v tuto chvíli se jen škrábu na hlavě a sám nevím,“ dodal Russell.

Ferrari v neděli jednoznačně zdolalo Mercedes, což by po pátku a sobotě – a hlavně po předchozích týdnech – nikdo neřekl. Scuderii se povedl pravý opak toho, co se „povedlo“ Mercedesu. V obou týmech vládne zmatení, ale zatímco v Maranellu zažívají příjemné překvapení, v Brackley velmi nepříjemné.

„V posledních šesti velkých cenách jsme se konzistentně pohybovali vpředu, takže tohle je rozhodně výjimka. Ano, výkonnost z okruhu na okruh kolísá, ale pořád to vypadá poněkud zvláštně. Jak můžeme vyhrát tři z posledních čtyř závodů, bojovat o vítězství v Montrealu a na dalších místech, ale najednou ztratit na vítěze padesát vteřin? Musíme se na to podívat,“ řekl Russell.

Související zprávy

Diskuze