logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz už po výjezdu z garáže tušil, že závod bude lepší: Taková je dnešní F1!

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Formule 1 je se současnými pravidly jako bonboniéra, nikdy nevíte, co ochutnáte. Tato stará moudrost z Forresta Gumpa dokonale platila pro Ferrari v Nizozemsku. Sobotní a nedělní výkon v podání obou pilotů byl jako noc a den. Podobně jako Charles Leclerc ani Carlos Sainz nechápal, jak se to stalo.

Carlos Sainz neabsolvoval v podstatě ani jeden trénink a v kvalifikaci skončil na jedenáctém místě. Do neděle nevstupoval se svým týmem s velkými očekáváními, ale závod nakonec přinesl malý zázrak. Neumíme vám vysvětlit, proč k tomu došlo, protože to nevědí ani stovky moudrých inženýrů ve Ferrari.

„Sobota byla pro mě velmi těžká. Do kvalifikace jsem vstupoval prakticky bez jakýchkoli tréninkových kol a na trati jako Zandvoort za něco takového vždy zaplatíte vysokou cenu. Zároveň však platilo, že auto se zdálo být zcela mimo ideální okno, byli jsme pomalí, na pole position jsme ztratili téměř vteřinu a jako tým nás to sklíčilo,“ řekl Carlos Sainz po závodě pro televizi Sky.

„Dnes jsem však měl najednou v autě mnohem lepší pocit a už v kolech před nájezdem na rošt jsem cítil, že nás možná čeká skvělý závod. Posunul jsem se mnohem výše, než jsme očekávali. Mysleli jsme si, že sedmé nebo osmé místo pro nás bude maximum a najednou jsme byli v boji s Checem a Georgem a dokonce jsme je předjeli,“ prohlásil španělský závodník.

„Byli jsme mnohem rychlejší, než jsme očekávali, a skončili jsme jen nějakých pět vteřin za Piastrim, což dokonale podtrhuje, jak skvělý závod máme za sebou,“ dodal Sainz.

Je téměř neuvěřitelné, že Ferrari absolvovalo příšernou kvalifikaci, ztrácelo téměř vteřinu, a pak totéž Ferrari se stejným nastavením najednou létalo v závodě. Samozřejmě, v Zandvoortu vstupuje do hry množství proměnných jako vítr či teploty, ale podobně jako jeho týmový kolega Charles Leclerc ani Carlos Sainz netušil, co se to v závodě vlastně stalo.

„Nevíme, ale taková je dnešní Formule 1,“ prohlásil s úsměvem španělský závodník. „Je zde spousta věcí, kterým nikdo nerozumí. My jsme vždy první, kdo se snaží pochopit, jak jsme letos zpomalili auto v kvalifikacích a zrychlili ho v závodě.“

„Loni to bylo úplně opačně a určitě si vzpomínáte, jací jsme byli každou neděli sklíčení. V letošním roce platí téměř pravý opak. Snažíme se najít ideální balanc a snažíme se najít správný kompromis, protože nás slabé kvalifikace stojí pravděpodobně až příliš, zatímco v závodě jsme lepší. Pojďme pokračovat ve snaze pochopit tato velmi složitá auta,“ vyzval svůj tým Sainz.

Související zprávy

Diskuze