logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari přinesl první den v Nizozemsku obrovské zklamání

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2024

Po návratu z dovolených lze očekávat trochu ospalosti. Je však důležité dostat se co nejrychleji do tempa a setřást letní radovánky. Ferrari se to však první den nizozemského víkendu vůbec nepovedlo a tým měl problémy s rychlostí monopostu i spolehlivostí.

Zpočátku to nevypadalo úplně nejhůř, když Carlos Sainz zajel ve prvním tréninku čtvrtý nejrychlejší čas. Obuté měl přitom středně tvrdé pneumatiky, zatímco všichni ostatní nasadili měkké. Druhý trénink však byl mnohem důležitější a možná to byla jediná šance tento víkend na trénování v reprezentativních podmínkách.

Ferrari to však vůbec nevyšlo, když Carlos Sainz už po sedmi kolech odkulhal do boxů s poruchou převodovky – na trať se už nevrátil – a časy Charlese Leclerca nestačily na piloty McLarenu, Mercedesu a Maxe Verstappena. „Bylo to těžké, ale řekl bych, že jsme to očekávali,“ konstatoval po pátku monacký závodník.

„Bohužel, nemáme tempo jako kluci vpředu. Myslím si, že ve skutečnosti je to lepší, než to vypadá z pohledu na časy, ale určitě to nestačí k boji o vítězství. Nadále tak máme před sebou spoustu práce a přesně to také děláme. Doufám, že se to brzy vyplatí,“ řekl s nadějí Leclerc.

Ferrari by tento víkend mohlo pomoct počasí. Kromě toho je kvalifikace v Zandvoortu nesmírně důležitá a právě ta je specialitou monackého závodníka. „Doufám, že by se to mohlo podařit a to bude náš cíl. V kvalifikaci se pokusím o mimořádné kolo, ale když mám mluvit o rozestupech, tak jsou příliš velké i na nějaké mimořádné kolo. Pokud se dokážeme dostat alespoň na vzdálenost dvou nebo tří desetin, možná s tím můžeme něco udělat, ale pokud ne, tak nás podle mě čeká náročný víkend,“ předpovídá Leclerc.

Jeho týmový kolega Carlos Sainz přicestoval do Nizozemska s novou smlouvou s Williamsem v kapse, ale ani on neměl důvody k oslavě. Ve druhém tréninku se španělský závodník v podstatě nedostal do hry a kvůli problému s převodovkou dojel už po sedmi kolech.

„V podstatě jsem dnes nic neodjel. Kvůli počasí jsem v prvním tréninku absolvoval jen tři kola, ale to platilo stejně pro všechny. Ve druhém tréninku to každý chtěl dohnat, ale měli jsme problém s převodovkou, který nám znemožnil odjet více než jen dvě nebo tři rychlá kola. Pokračujeme dále způsobem, jako kdyby šlo o sprintový víkend, protože mám v sobotu jen jeden trénink na to, abych se dostal do tempa,“ řekl Sainz.

Dobrá zpráva je, že šlo o „páteční“ převodovku, tedy už starý a dost opotřebovaný kus, takže Ferrari bezprostředně nehrozí další trest. To je však stále dost slabá útěcha při pohledu na souboj McLarenu, Mercedesu a Maxe Verstappena v čele pořadí.

„Potřebovali jsme oba monoposty na trati, protože víme, že tohle je jeden z našich nejslabších okruhů v celém kalendáři vzhledem ke zdejším táhlým a rychlým zatáčkám. V tomto směru jsme slabší ve srovnání s našimi soupeři. Bylo by hezké, kdybychom mohli zkoušet věci s oběma auty, ale jak jsem řekl, ve třetím tréninku se to pokusíme napravit a dostat se do formy před kvalifikací a závodem,“ řekl Sainz.

Související zprávy

Diskuze