logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell chce dosáhnout formulové dlouhověkosti. Pomáhá mu i Novak Djoković

George Russell
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

Ve Formuli 1 se stále častěji objevují mimořádně mladí piloti, ale vzhledem k fyzickým nárokům na jezdce se v moderní éře překvapivě prodlužuje i maximální věk. George Russell je sice stále velmi mladý, ale už teď naznačuje, že by chtěl napodobit Fernanda Alonsa. Aby se mu to podařilo, pracuje na tom už dnes, a dokonce s pomocí tenisového krále Novaka Djokoviće.

V rozhovoru pro agenturu Reuters George Russell prozradil, že 37letého Djokoviće zná už několik let, když se poznali přímo v Monaku. Od té doby si vyměňují rady, tipy a triky nejen ohledně fyzické přípravy. Britský jezdec zároveň přiznal, že v tomto směru tenisovou legendu a čerstvého olympijského vítěze obdivuje.

„Potkal jsem ho v posilovně a domů jsme šli spolu. Podělili jsme se o pár myšlenek,“ říká o svém vztahu George Russell. „On přede mnou byl velmi otevřený ohledně věcí, které zkouší a co v jeho případě funguje. Zkrátka jsme se bavili o mnoha nápadech, fyzické i psychické přípravě.“

„Nechci to příliš rozšiřovat, protože to byly soukromé rozhovory, ale líbí se mi, jak se neustále chce naučit víc. Inspiruje mě to, abych se učil víc o sobě, co u mě bude fungovat, co funguje u ostatních, a také posouval hranice,“ pokračoval pilot Mercedesu.

Jako jezdec Formule 1 by měl Russell čerpat informace především od takových es, jako jsou Fernando Alonso či Lewis Hamilton, ale jak se říká, čím více hlav, tím více rozumu. Djoković se také drží na vrcholu už mnoho let, proto jeho tréninkový plán může obsahovat prvky, které by mohly pomoci i jezdcům formule 1.

„On ví spoustu věcí, které neznám já, a naopak. Musíte přijímat všechny tyto nápady od nejlepších lidí z každé profese a uvidíte, co si z toho můžete odnést,“ ochotně se pouští do syntézy nasbíraných informací Russell, který chce ve Formuli 1 působit ještě mnoho let. „Cítím se být fit, zdravý a v této chvíli, jako 26letý, i na skvělém místě. Musím se však postarat o to, abych byl fit, zdravý a motivovaný i za deset, patnáct, a kdo ví, možná i za dvacet let. Teď na tom pracuji.“

Mimochodem, George Russella jsme i s jeho přítelkyní mohli vidět na červencovém Wimbledonu, kde Djoković našel přemožitele až ve finále v osobě Carlose Alcaraze. Na olympijském turnaji to však Španělovi vrátil.

Co říká Russell na tenis? „Miluji tenis, tento sport sleduji snad nejraději. Nehrávám tenis, ale před hráči mám obrovský respekt. Pro tyto tenisty je jejich tělo jako pro nás monopost. U nás je to člověk a stroj, oni jsou v tom však sami, takže fyzická kondice, trénink, chlazení, hydratace, výživa — to vše představuje palivo, které my dáváme do auta, nebo aerodynamiku.“

Související zprávy

Diskuze