logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur přiznává specifika Ferrari: Moje práce je méně obviňovat a více motivovat

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Pracovat ve Ferrari je jiné než v ostatních týmech. Většina života současné Formule 1 se soustředí v chladné a pochmourné Británii, zatímco její nejlegendárnější tým se nachází ve slunné Itálii. Zdejší lidé uvažují jinak a panuje zde odlišná kultura. Tato skutečnost byla vždy považována za jednu ze slabin Ferrari a s italskou mentalitou se musí vypořádat i nový šéf stáje Frédéric Vasseur.

Od šéfa Ferrari se při vedení závodního týmu vyžadují určité kvality. Při úspěších to není třeba přehánět s oslavami a při neúspěších zase nesmíte své lidi přehnaně kárat. Pokud jste šéf a vašemu týmu se něco nepovede, očekává se od vás, že se postavíte a schytáte všechny kulky za své vojáky. Při pohledu na Fredovu povahu máme často pocit, že se k této práci velmi hodí.

„Někteří lidé vidí pozitiva a někteří vidí prostor pro zlepšení – já podle mého názoru patřím spíše do té druhé skupiny,“ řekl Frédéric Vasseur v rozhovoru pro F1.com. „Neplýtvám časem ani energií, abych se každé ráno ptal sám sebe, jestli jsme spokojeni s naší prací.“

„Tohle je motorsport. Mám za sebou devět závodů za posledních deset týdnů (Vasseur se během jednoho z volných víkendů vydal i na 24 hodin Le Mans, pozn. red.). Nejdůležitější je se soustředit na vaše slabiny a neustálé zlepšování musí být součástí vašeho přístupu,“ dodal Vasseur.

Ten však musí aplikovat tento přístup poněkud odlišně – na styl Ferrari. „Jednou z charakteristik italského týmu je, že se chováme latinsky. Mým úkolem je méně obviňovat a více se snažit lidi motivovat. Někdy je mou prací zůstat klidný při pozitivních i negativních událostech,“ konstatoval Fred.

„Součástí mé práce bylo po Monaku přesvědčit všechny, že nejsme mistři světa, ale po Kanadě jim zase říct, že jsme se nezhoršili,“ dodal Vasseur.

Související zprávy

Diskuze