logo F1zpravy.czF1online.sk

Sulajem chce, aby komisaři trestali každého, kdo „podnítí urážení“ zástupců FIA

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem se blíží ke konci svého čtyřletého volebního období a za tu dobu stihl více než jeho předchůdce Jean Todt za dvanáct let. I když byl nejednou neprávem obviňován a Liberty Media se jeho panování určitě nelíbilo, faktem zůstává, že Sulajem je muž s velmi specifickými názory. Po dlouhých měsících ticha se opět ozval a navrhuje zvláštní novinku.

Před letní přestávkou pronikla na světlo světa zpráva, že FIA se usiluje omezit vulgarismy ve vysílačkách. Snažit se uklidnit emoce pilotů, když během závodu jejich tep a hladina adrenalinu dosahují nejvyšších hodnot, jaké lze naměřit ve světě medicíny, je nesmírně naivní. Takový nápad působí dojmem, že dámy a pánové ve FIA se musí pořádně nudit, když navrhují něco takového.

To ovšem není všechno. Podle prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema pracuje FIA na další změně sportovních pravidel a ta by měla stíhat každého, kdo se vyjádří nepěkně o jeho kolezích. „V pokračujícím boji proti internetovému obtěžování naše poslední zjištění ukázala, že existuje přímé propojení mezi vyjádřeními jezdců a zástupců týmů a zvyšující se nenávistí vůči zástupcům FIA na sociálních sítích,“ prohlásil bývalý jezdec rallye.

„Na posledním zasedání Světové motoristické rady odsouhlasili její členové změnu definice nesportovního chování v Mezinárodním sportovním kodexu poté, co prohlášení vysokopostavených osobností našeho sportu podnítila urážky na adresu zástupců FIA. Tato změna zajistí další podporu funkcionářům a dobrovolníkům FIA, kteří věnují svůj čas zlepšování našeho sportu, udržování jeho bezpečnosti a spravedlnosti,“ prohlásil odhodlaně Sulajem.

Musíme si počkat, jaký to bude mít efekt v praxi. Může se totiž stát, že nová pravidla budou naprosto neaplikovatelná, ale také mohou trestat jakoukoli kritiku na adresu FIA. Najít kompromis nebude snadné, ale už jsme v posledních letech několikrát viděli, že si komisaři vyšlápli zejména na zástupce týmů za jejich vyjádření v médiích.

Během Velké ceny Kataru v roce 2021 se to týkalo Christiana Hornera, který se obořil na jednoho z traťových komisařů, a v roce 2023 dostal varování i tehdejší šéf Haasu Günther Steiner, který označil komisaře FIA za „neprofesionální“. Sulajem chce, aby komisaři využívali nové pravomoci při trestání pilotů za jejich vyjádření.

„Komisaři musí být připraveni a ukázat sílu v boji s touto formou obtěžování. Při přijímání rozhodnutí mají mou plnou podporu a podporu Mezinárodního sportovního kodexu. Vyzývám je, aby ukázali, že FIA nedovolí obtěžování jakéhokoli druhu v našem sportu,“ vzkázal prezident FIA.

Související zprávy

Diskuze