logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko naznačuje, že Sainz si přece jen vyjednal výstupní klauzuli

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 8. 2024

Jak se Williamsu podařilo přesvědčit Carlose Sainze, aby vsadil na jeho projekt? James Vowles to už v několika rozhovorech vysvětloval, ale jednu spekulaci odmítá. Sainz prý v týmu zůstane minimálně dva roky. Slova Helmuta Marka však naznačují, že ruce nemá tak pevně svázané.

Williams si při oznámení Carlose Sainze dal záležet na tom, aby v prohlášení stálo, že bude součástí britského týmu v sezónách 2025 a 2026. Vzhledem k tomu, že nedostal lepší nabídky, je toto rozhodnutí správné i z pohledu sportovního poradce Red Bullu.

„Je pochopitelné, že se Carlos rozhodl jít do Williamsu, vždyť jaké měl alternativy?“ zamýšlí se ve svém sloupku z úvodu týdne Helmut Marko. „Podíváte-li se na Audi a jeho úspěchy, tak rozhodně není jednou z alternativ pro příští rok. No a o Alpine netušíme, jestli dostanou motor Mercedesu v roce 2025 nebo až v sezóně 2026. Řekl bych, že za těchto okolností je to z jeho pohledu nejlepší řešení.“

„Je však tragédií, že ve Ferrari zažívá svou nejlepší sezónu a nedočkal se sedačky v top týmu. Ve Williamsu by se ale věci měly začít rozjíždět a bude mít i výkonný motor,“ poznamenal rakouský byznysmen, bývalý závodník a doktor práv, kterému smlouvy ve Formuli 1 nejsou cizí. Jak zvykne říkat, v každém kontraktu jezdce s týmem jsou i výstupní klauzule a Sainz zřejmě není výjimkou, i když se to šéf Williamsu James Vowles snaží vyvrátit.

„A podle všeho má ve smlouvě klauzuli, která mu umožňuje odejít, pokud se dočká nabídky od týmu v lepší pozici,“ uzavřel svůj sloupek Marko, který tak navázal na sérii spekulací před podpisem Sainzovy smlouvy.

Tehdy se šeptalo, že Španěl bude mít možnost opustit Williams za předpokladu, že o jeho služby projeví zájem Mercedes nebo Red Bull. Pokud by se náhodou taková možnost objevila, údajně by ve Williamsu nemusel ani nastoupit a rovnou před sezónou 2025 se upsat jednomu z top týmů.

James Vowles se během videohovoru se zástupci médií snažil tato tvrzení vyvrátit. „Na světě je přesně deset lidí, kteří vědí, co je uvnitř této smlouvy. Je jich jen deset,“ zdůraznil 45letý Brit. „Co je uvnitř, ví Carlosův tábor, a vím to já. Všechno, co si můžete přečíst na internetu, jsou jen spekulace.“

Eddie Jordan, bývalý šéf stejnojmenného týmu, se nad Sainzovou smlouvou zamýšlel i ve svém podcastu Formula for Success. Je přesvědčen, že Williams jen hraje formu před médii a tým kolem Carlose Sainze si prosadil, co chtěl.

„Tohle je ze strany Williamsu velmi rázný vzkaz a zároveň velký úlovek,“ říká o Sainzově přestupu Eddie Jordan. „Jsem si však jistý, že to neproběhlo bez menších komplikací. Carlos by upřednostnil, kdyby mohl jezdit v McLarenu, Red Bullu a rozhodně v Mercedesu. Znám Carlosova otce a jsem si jistý, že ve smlouvě bude nějaká výstupní klauzule nebo nějaký způsob, jak by se Carlos z toho uměl vyvléct v případě, že mu něco obrovského cinkne před nosem.“

Související zprávy

Diskuze