logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Norrise udělal Red Bull chybu: Carlos patří k nejlepším a zaslouží si to nejlepší

Lando Norris a Carlos Sainz
© Instagram/Carlos Sainz
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Příklad Carlose Sainze v této sezóně ukazuje, jaká dokáže být Formule 1 krutá. Navzdory fantastickým výkonům se španělský závodník musel spokojit s místem ve Williamsu, který v této sezóně nasbíral o 341 bodů méně než Ferrari. Jeho dobrý přítel Lando Norris nijak neskrýval, že to není spravedlivé.

Sergio Pérez nějakým způsobem přežil skutečnost, že v posledních osmi závodech posbíral pouze 28 bodů. Kdyby se sezóna začala v Imole, Max Verstappen by byl stále lídrem šampionátu se 141 body. Tato statistika potvrzuje fantastickou formu holandského závodníka a zároveň nevídaný propad jeho týmového kolegy.

Pro úplnost dodáme, že od Imoly nasbíral nejvíc bodů McLaren (242) před Mercedesem (202), Red Bullem (169) a Ferrari (158). I to ukazuje, že boj v Poháru konstruktérů není ani zdaleka rozhodnutý a stáj z Milton Keynes si nemůže být jistá ani celkovým třetím místem, natož ještě ziskem obou titulů.

Při pohledu na tato čísla považovali mnozí za formalitu, že Red Bull sáhne po změně, ale to Christian Horner a spol. přesto neudělali. Po zbytek sezóny budou doufat ve vzkříšení Péreze, případně pokračující vzájemné kradení bodů mezi jeho pronásledovateli. Přestože měli v Milton Keynes na stole několik atraktivních možností, podle všeho otevřeně odmítli Carlose Sainze i Fernanda Alonsa, což takový Lando Norris zcela nepochopil.

„Nevím přesně, jaká je situace, ale upřímně, podle mého názoru měl jít Carlos do Red Bullu, alespoň z vnějšího pohledu to tak vypadá,“ řekl Norris v rozhovoru pro televizi Sky. „Samozřejmě, že jsem v této otázce zaujatý, protože ho znám mnohem lépe než Checa, ale Carlos si zaslouží to nejlepší a je to jeden z nejlepších jezdců ve Formuli 1, což několikrát dokázal.“

„Jsme dobří přátelé a já jsem rád, že zůstane ve Formuli 1 a našel si místo. Může se pokusit o návrat Williamsu na čelo. Jeho spojení s Alexem Albonem bude zároveň atraktivní pro Formuli 1, ale podle mě mnoho lidí určitě řekne, že měl jít do Red Bullu. Není to však mé rozhodnutí,“ dodal Norris.

Toho se reportér Craig Slater ptal i na jeho vlastní sezónu. Na letní prázdniny neodcházel Lando v nejlepším rozpoložení a sám po neúspěšném belgickém víkendu přiznal, že potřebuje restart. Letní přestávka přišla ve vhodnou dobu a McLarenu – a hlavně Landovi – umožní začít v Zandvoortu od nuly. Po první polovině sezóny mají dámy a pánové ve Wokingu co napravit.

„Musím na sobě zapracovat a soustředit se na některé věci. Mám pocit, že jsem měl auto a také vše potřebné, ale pravděpodobně jsem v posledních měsících udělal příliš mnoho chyb a nevyužil jsem své příležitosti,“ přiznal Norris.

„Mluvím o mých startech i o některých rozhodnutích, i když to byly drobnosti s dalekosáhlými důsledky. V dnešní Formuli 1 však mají maličkosti velké důsledky, jelikož pole je nesmírně vyrovnané. Vím, že mám na čem pracovat. I když je letní přestávka určena k odpočinku a vypnutí, využiji ji i pro přezkoumání mnoha věcí a návrat v lepší formě,“ vzkázal pilot McLarenu.

Související zprávy

Diskuze