logo F1zpravy.czF1online.sk

Oficiálně: Carlos Sainz se rozhodl a upsal se Williamsu

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Carlos Sainz se po dlouhých týdnech přehodnocování nabídek konečně rozhodl. V pondělí odpoledne oznámil, že z Audi, Alpinu a Williamsu si vybral poslední jmenovaný tým. Se stájí z Grove podepsal dvouletý kontrakt s možností prodloužení.

Německý magazín Auto Motor und Sport v neděli poznamenal, že oficiální oznámení kontraktu Carlose Sainze bylo původně naplánováno na včera. Nakonec se harmonogram poněkud změnil, ale od konce VC Belgie neuplynulo ani 24 hodin a definitivu máme na světě. Williams ve svém oficiálním tiskovém stanovisku informuje, že Sainz bude jeho jezdcem „v sezóně 2025, 2026 a dále“.

Šéf Williamsu James Vowles už dlouho lanářil Carlose Sainze. Pod jeho vedením totiž roste tým, jehož ambice jsou stále vyšší. Pokud Williams hodnotíme na základě jeho posledních sezón a předpovídáme, že se bude nadále potácet na chvostě startovního roštu, prý děláme velkou chybu, píše v tomto duchu renomovaný novinář Joe Saward.

Po důkladném zvážení všech nabídek nakonec také Carlos Sainz zhodnotil, že Williams má největší šance uspokojit jeho požadavky. „Není žádným tajemstvím, že letošní trh s jezdci byl z různých důvodů nesmírně zamotaný. Chvíli mi trvalo, než jsem oznámil své rozhodnutí.“

„Jsem však plně přesvědčen, že Williams je to správné místo pro pokračování mé pouti ve Formuli 1. Jsem velmi pyšný na to, že se připojím k týmu s takovou historií a úspěchy, kde jezdili mnozí moji hrdinové z dětství a kde zanechali svůj odkaz v tomto sportu,“ pokračoval španělský závodník. „Konečným cílem je vrátit Williams tam, kam patří; na čelo startovního roštu. Je to výzva, do které jdu se vzrušením a pozitivním pohledem.“

„Jsem přesvědčen, že tento tým má všechny potřebné ingredience, aby opět začal psát historii. Počínaje 1. lednem dám absolutně všechno do toho, abych Williams táhl vpřed spolu s každým členem jeho týmu,“ těší se na další kapitolu Sainz.

Myslíme to vážně, odkazuje Vowles

Příští pilot stáje poděkoval i vedení a prozradil, že právě jeho stabilita sehrála důležitou roli při rozhodování. V Alpině se vedení mění prakticky každý rok a ani nahrazení Andrease Seidla v Audi bývalým šéfem Ferrari Mattiem Binottem nevysílá moc dobrý signál.

Některé zahraniční zdroje navíc spekulovaly, že nová smlouva Carlose Sainze vyjde Williams na deset milionů dolarů ročně, ale i jistou dávku nejistoty. Má totiž obsahovat klauzuli, která Sainzovi dovolí opustit tým, pokud se v roce 2025 uvolní místo v Red Bullu nebo v Mercedesu. K těmto zprávám se britská stáj nevyjádřila, takže nadále zůstávají v rovině teorií. Taková záruka by však určitě mohla být tím rozhodujícím bodem, který naklonil misky vah ve prospěch Williamsu.

„Carlosův příchod do Williamsu je jasným vyjádřením záměrů obou stran,“ říká šéf Williamsu James Vowles. „Carlos opakovaně dokazuje, že patří k nejtalentovanějším jezdcům na roštu s vítězstvími na kontě. Toto jen podtrhuje naši vzestupnou trajektorii, na které se nacházíme. Carlos nepřináší jen zkušenosti a výkonnost, ale také výraznou motivaci dostat z týmu a monopostu každou tisícinku sekundy. Perfektně to do sebe zapadá.“

Bývalý stratég Mercedesu je na jezdecké obsazení Williamsu pyšný. „S Alexem a Carlosem máme nejobávanější jezdeckou dvojici na roštu s obrovskými zkušenostmi, které nás budou vést do roku 2026 a éry nových pravidel. Tato víra v misi naší společnosti demonstruje rozsah prací, které probíhají v zákulisí. Lidé by neměli zpochybňovat naše ambice a naše momentum, zatímco pokračujeme na cestě ke konkurenceschopnosti. Jsme tady, myslíme to vážně a s podporou Doriltonu investujeme tolik, kolik je nutné k návratu do čela.“

Vowles nakonec poděkoval Loganovi Sargeantovi a Williams mu vyjádřil podporu do roku 2025 a později.

Související zprávy

Diskuze