logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz lituje, že nenapodobil Russellovu strategii

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Carlos Sainz zvolil se svým týmem poněkud neortodoxní strategii a rozhodl se startovat na tvrdých pneumatikách. Tato možnost zpočátku nevypadala špatně a chvíli se zdalo, že španělský závodník zastaví v boxech jen jednou. To se nakonec nestalo a Ferrari zastavilo oba své piloty dvakrát, čehož Carlos Sainz po závodě trochu litoval.

George Russell zvládl na tvrdých pneumatikách 34 kol a Charles Leclerc po závodě řekl, že hardy se „jako kdyby v průběhu stintu zlepšovaly“, což prý nikdo nečekal. Pneumatiky, nový asfalt a kratší DRS zóna ve Spa zaskočily všechny a nejrychlejší cestou do cíle byla, paradoxně, ta nejpomalejší. I když byl George Russell po závodě diskvalifikován, jeho počin s jednou zastávkou nutil k zamyšlení.

„Lepšího výsledku jsme asi nemohli dosáhnout,“ konstatoval Sainz po závodě pro televizi Sky. „Když se však dívám zpět na George a jeho úspěšnou strategii s jednou zastávkou, pravděpodobně jsme mohli natáhnout náš první stint na tvrdých pneumatikách a také jet jen jednou do boxů.“

„V každém případě, teď se to lehce říká. Středně tvrdé pneumatiky nebyly moc dobré a museli bychom se ujistit, že na nich nezůstaneme příliš dlouho. Naopak, na tvrdých gumách jsem měl velmi dobrý pocit. Byl to trochu složitý závod. I když jsme zariskovali se startem na hardech, nakonec to zabralo a v prvním stintu jsme byli velmi silní, ale nakonec jsme se ocitli tak trochu v území nikoho,“ dodal Carlos.

Charles Leclerc byl po skončení nedělního závodu velmi zklamán navzdory docela pěknému čtvrtému místu, které se po diskvalifikaci George Russella proměnilo ve třetí. Ferrari se ale ve Spa potvrdilo, že nestačí na Red Bull, McLaren a Mercedes. Tuto skutečnost potvrdil po závodě i Carlos Sainz, ačkoli nemusíte být génius, abyste viděli převahu těchto tří týmů před Scuderií.

„Je jasné, že na tratích jako Silverstone nebo Spa je Mercedes velmi konkurenceschopný. Jsou rychlejší a mají double. Patří jim gratulace a nyní je řada na nás, abychom se soustředili a vylepšili naše auto. Musíme se vrátit nejen do boje o vítězství, ale také dotáhnout dvě nebo tři desetiny na McLaren a Red Bull,“ řekl Sainz, který v té době ještě nevěděl o popretečním vyšetřování Russella.

Carlos jede na prázdniny s vědomím, že stále nezná své působiště v roce 2025. Někteří už naznačili, že podepsal, ale ještě to nebylo oficiálně oznámeno. Sám španělský závodník dostal otázku, zda máme dění v jeho táboře pozorně sledovat a v srpnu číhat na novinky, na což s úsměvem odpověděl: „Těším se na dovolenou a také se těším, že tuto otázku nějakou chvíli nebudu slyšet.“

Související zprávy

Diskuze