logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell má problém: Jeho monopost neprošel technickou kontrolou

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 7. 2024

George Russell bude muset vítězné oslavy ještě odložit. Mezinárodní automobilová federace totiž při prověrce monopostů odhalila porušení Technických pravidel F1 na autě Mercedesu. Problém se týká minimální hmotnosti.

Technický delegát FIA Jo Bauer informoval o tom, že monopost George Russella po závodě vážil 798 kg, což by znamenalo, že splnil hmotnostní limit. Následně však z něj bylo odčerpáno palivo o objemu 2,8 litru.

Monopost musí splňovat hmotnostní limit bez paliva, ale po opětovném převážení již technici naměřili jen 796,5 kg. To znamená, že Russellovo auto bylo o 1,5 kg lehčí, než přikazují pravidla.

Kalibrace váhy, kterou používá FIA, měla být zkontrolována a prověřena i samotným týmem. Technický delegát tak celou věc posouvá komisařům.

Porušení technických pravidel automaticky znamená diskvalifikaci z velké ceny, pokud se Mercedesu nepodaří vysvětlit tento rozpor v hmotnosti auta.

Pomoci si může tím, že v dojezdovém kole se nesbíraly kousky gumy na trati — po šachovnicové vlajce se totiž jezdci okamžitě vracejí do boxů za zatáčkou La Source.

Zajímavostí je, že původně přinesl Mercedes monopost na odvážení, aniž by z něj správně odčerpal veškeré palivo. Věděli už v týmu o této nesrovnalosti a doufali, že si extra paliva v nádrži nikdo nevšimne? Můžeme jen spekulovat, ale i to je jedna z možností.

Související zprávy

Diskuze