logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz nechápe, proč úplně vybuchl v závěrečném pokusu

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Ferrari zažilo v Belgii velmi nenápadnou kvalifikaci, nebylo to nic ohromného, ani nic strašného, dokud v závěru nevystřelil Charles Leclerc na druhé místo, které po započtení penalizace pro Maxe Verstappena bude znamenat start z pole position. Naopak jeho týmový kolega Carlos Sainz v závěrečném pokusu úplně vybuchl a sám nevěděl říct, co se stalo.

Sainz je na vodě obvykle velmi dobrý. Vzpomeňte si, jak v Silverstonu dohnal v proměnlivých podmínkách ztrátu na Maxe Verstappena. Po prvním pokusu v Q3, který piloti Ferrari absolvovali na použitých pneumatikách, se nacházel těsně před týmovým kolegou, ale když přišlo na lámání chleba ve druhém pokusu na čerstvých gumách, Charles Leclerc zahvězdil a jeho týmový kolega úplně vybuchl.

„Vše vypadalo poměrně hladce,“ řekl po skončení kvalifikace Sainz pro F1 TV. „V Q1 a Q2 jsem byl v autě docela spokojený, dokonce i v Q3 jsem měl pocit, že na vodě jezdím dobře a dávám dohromady rychlá kola, ale poslední pokus byl pro mě hotová katastrofa. Nenašel jsem přilnavost, kterou jsem měl v průběhu celé kvalifikace.“

„Moc jsem se trápil s pneumatikami, jejich zahříváním a neměl jsem absolutně žádnou přilnavost. Mám tedy něco k analýze a hledání věcí, které jsme mohli udělat lépe. Potřebujeme však rychle obrátit list, v neděli je nový den a čeká nás závod,“ dodal odhodlaně Carlos.

Na margo svého problému v závěrečném pokusu pro televizi Sky řekl: „Něco se stalo s teplotami a přilnavostí. Z nějakého důvodu jsem měl v posledním pokusu zcela odlišné vyvážení a ve srovnání se zbytkem kvalifikace jsem neměl v pneumatikách žádnou teplotu. Musím to zanalyzovat, protože do toho posledního pokusu jsem byl velmi rychlý. Z nějakého důvodu mi to ale v závěru nevyšlo,“ řekl Sainz.

Ferrari nepřišlo do Belgie jako absolutní favorit. Charles Leclerc ve čtvrtek vyzval tým, aby se soustředil na sebe a minimalizoval bodovou ztrátu na soupeře. Monacký závodník začal víkend tím nejlepším možným způsobem a odstartuje z prvního místa, jeho týmový kolega bude „až“ sedmý, což je škoda, když si představíme, že mohl napodobit Leclerca a dostat Ferrari do skvělé pozice.

Samozřejmě, Leclerc nebude největším favoritem nedělního závodu, ale on i Sainz potřebují co nejvíce bodů pro tým, zejména v souboji s Mercedesem. „Navzdory všemu si myslím, že máme šanci na posun vpřed. Přede mnou jsou však monoposty s velmi podobným tempem, nebo dokonce ještě rychlejší,“ řekl Sainz.

„Bude těžké se posunout dopředu, ale při realizaci závodu a strategii do toho dáme všechno,“ řekl Carlos, který bude mít za sebou i Verstappena. „Max to bude mít těžké. Předjíždění na této trati už není tak jednoduché jako kdysi, ale s tempem jejich auta je vše jednodušší. McLaren však byl v pátek extrémně silný.“

Související zprávy

Diskuze