logo F1zpravy.czF1online.sk

Kde Ferrari ztrácí? Od každýho trochu, odpověděl Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

Ferrari vstoupilo do belgického víkendu bez velkých očekávání. Bylo jasné, že když monopost SF-24 ztrácel na McLaren a Red Bull v Maďarsku, na rychlém okruhu ve Spa to nebude o nic lepší. Přesto první den na legendární trati nebyl jen negativní, i když na bitvu o vítězství musí piloti Scuderie zřejmě zapomenout.

Čtvrté a páté místo ve druhém tréninku je v současnosti asi to nejlepší, v co může doufat červený tým. Piloti McLarenu a Max Verstappen byli v pátek o krok napřed, ale v souboji s Mercedesem a Sergiem Pérezem to zatím pro Ferrari nevypadá špatně. Víkend se nám však jen rozjíždí a i Charles Leclerc upozorňuje, že číst cokoli z pátečních výsledků by bylo předčasné.

„Tento den je velmi těžké pochopit,“ řekl monacký závodník. „Tempo monopostu bylo v různých podmínkách a na různých pneumatikách velmi proměnlivé. Zdá se, že každý tým měl odlišný program. Už pár let je s touto generací aut velmi obtížné pochopit celkový obraz po pátečních trénincích, ale dnes to bylo ještě obtížnější.“

„Musíme se soustředit na sebe a najít správný kompromis mezi pravděpodobně mokrou kvalifikací a suchým závodem v neděli. Pracujeme na tom a máme před sebou spoustu mítinků. Doufejme, že se nám podaří najít správný kompromis,“ řekl Leclerc.

Je zřejmé, že Ferrari se stále nezařadilo do boje s nejlepšími. McLaren a Red Bull byli v Maďarsku o krok před Ferrari a Mercedesem. Zdá se, že tento trend pokračuje i v Belgii. „Hlavně ve srovnání s McLarenem je to od každýho trochu,“ řekl Leclerc při analyzování ztráty na soupeře. „Před sobotou nemáme žádná zázračná řešení, ale vydáme ze sebe to nejlepší. Je to poslední závod před letní přestávkou, takže doufám, že skončíme co nejlépe.“

Nový asfalt způsobuje Sainzovi „bolehlav“

Leclercův týmový kolega Carlos Sainz svým výkonem potvrdil postavení Ferrari ve výkonnostním srovnání s McLarenem a Red Bullem. On, podobně jako všichni, se však se svým týmem musí v noci pořádně zamyslet. Jezdci a jejich inženýři totiž nečelí jen „bolehlavu“ v podobě nejisté předpovědi počasí, ale také nového asfaltu.

„S novým povrchem je to velmi odlišné Spa ve srovnání s tím, na co jsme byli zvyklí. Je zde mnohem více přilnavosti, mnohem více drobení pneumatik a mnohem více se toho musíme naučit. Degradace je tak mnohem náročnější a mnohem hůře předvídatelná, což nám před dnešní nocí způsobuje nemalý bolehlav,“ řekl po skončení pátečního programu Carlos Sainz.

„Měla by nás čekat mokrá kvalifikace, ale tytéž předpovědi tvrdily, že v pátek bude pršet. Do soboty pojedeme s otevřenou myslí. Počasí ve Spa je vždy nepředvídatelné a naším úkolem je se přizpůsobit,“ dodal Sainz.

Související zprávy

Diskuze