logo F1zpravy.czF1online.sk

Oficiálně: Esteban Ocon podepsal dlouhodobý kontrakt s Haasem

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Esteban Ocon zůstane v královně motorsportu i v následujících sezónách. Francouzský jezdec podepsal „víceletý kontrakt“ s Haasem, za který bude nastupovat do velkých cen od roku 2025.

Poprvé ve své historii tak americká stáj bude mít v kokpitu vítěze velké ceny. Esteban Ocon po debutu v roce 2016 absolvoval 146 startů za Manor, Force Indii, Renault a Alpine, přičemž v roce 2021 dokázal vyhrát Velkou cenu Maďarska.

Haas na první vítězství a první pódium stále čeká. Pokusí se ho získat s Estebanem Oconem a jeho novým týmovým kolegou Oliverem Bearmanem, jehož příchod potvrdil už dříve.

„Už dlouho vnímám jeho talent,“ říká o Estebanu Oconovi šéf týmu Ajao Komacu, který před lety pracoval jako závodní inženýr v Lotusu. „Naše společná historie se začala psát už při jeho první jízdě v monopostu F1. Zkušenosti, které přináší nejen díky svému vlastnímu talentu, ale i práci v tovární stáji, budou přínosem pro růst naší organizace.“

Majitel týmu Gene Haas uvedl, že při výběru jezdecké dvojice pro něj bylo důležité mít alespoň v jednom kokpitu pilota se spoustou zkušeností ve Formuli 1. „Jako vítěz velké ceny Esteban do toho nepochybně zapadá. Esteban se ve svých týmech ukázal jako pilot, který je neustále ve hře o body. Právě o tuto kontinuitu máme zájem a chceme z ní profitovat, když budeme zlepšovat naše výkony na trati. Naše budoucí jezdecká dvojice se vyznačuje kombinací mládí a zkušeností. Těším se na to, jaké přinese výsledky.“

Haas je v tuto chvíli na sedmém místě konstruktérského šampionátu a před Alpinem má 18bodový náskok. Z tohoto pohledu může přestup Oconovi v roce 2025 pomoci k lepším výsledkům i vzhledem k tomu, že v Alpině věci nefungují podle očekávání. Francouzský tým má dokonce v plánu zanechat svůj motorový program.

„Připojuji se k velmi ambicióznímu týmu, jehož duch, pracovní morálka a nezpochybnitelná vzestupná trajektorie mě uchvátily,“ těší se do svého nového působiště Esteban Ocon. „Chtěl bych poděkovat Geneovi Haasovi a Ajaovi Komacovi za jejich důvěru, upřímná a úspěšná jednání v posledních měsících.“

„Haas má připravený vzrušující projekt a jasné cíle do budoucna. Velmi se těším na práci s každým členem týmu v Kannapolisu, Banbury a Maranelle, a že budu součástí tohoto skvělého projektu,“ dodal francouzský závodník.

Související zprávy

Diskuze