logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc se obával většího poškození, se Sainzem si netroufají na McLaren a Red Bull

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 7. 2024

Po neúspěších v posledních týdnech přijelo Ferrari do Maďarska se skromnými očekáváními. Tým nasadil drobné úpravy balíku, aby alespoň trochu vyléčil nedávné problémy, a minimálně ze začátku to vypadalo, že to fantasticky zabralo. Druhá polovina dne však přinesla komplikace, které přiměly oba piloty týmu zůstat nohama pevně na zemi.

První komplikací byla samozřejmě nehoda Charlese Leclerca ve druhém tréninku, kvůli které přišlo Ferrari o nemálo kilometrů a informací. Monacký závodník si tuto chybu nedá za rámeček a zdálo se, že to byl další zbytečný přešlap, když to Ferrari nejméně potřebovalo.

„Když jsem ztratil kontrolu nad autem, myslel jsem si, že poškození bude mnohem větší. Nakonec to není tak hrozné, ale nikdy nechcete ukončit trénink předčasně,“ řekl po pátku Leclerc. „Měl jsem přetáčivý smyk ve čtvrté zatáčce, byl jsem široký a pak jsem při přejezdu přes obrubník ztratil kontrolu nad autem.“

„Byla to moje chyba, ale teď se potřebujeme odrazit do soboty. Doposud jsem měl z auta docela dobrý pocit. Ve srovnání s posledními třemi nebo čtyřmi víkendy jsme měli o něco konzistentnější den, což je pozitivní. Bohužel, kvůli chybě se zmenšil počet posbíraných kilometrů, ale snad to doženeme ve třetím tréninku,“ dodal s nadějí Leclerc.

Je to velká škoda, protože do nehody to vypadalo na mnohem lepší pátek pro Ferrari. To nás však přivádí k dalšímu problému, kterým je závodní tempo. I když Ferrari najednou vyskočilo, oba jezdci se shodli, že na Red Bull a McLaren nemohou pomýšlet.

„Já bych se nenechal unést, i když pocit v autě byl dobrý. Myslím si, že na McLaren máme stále dost velkou ztrátu. Zdají se být strašně rychlí, ale jak jsem řekl, příjemný pocit v autě je vždy dobrý signál,“ řekl Leclerc.

Sainz: Red Bull s McLarenem jsou jednoznačně o krok napřed

Jeho týmový kolega Carlos Sainz má, minimálně z pohledu na výsledky, za sebou velmi dobrý den. I když to zřejmě není reprezentativní ukazatel skutečné rychlosti jednotlivých monopostů, španělský závodník ovládl první trénink a druhý zakončil na třetím místě. Zdá se, že Ferrari se o něco přiblížilo, ale ani druhý pilot týmu si netroufá na nejlepší.

„Určitě jsme měli lepší den než posledních několik víkendů,“ řekl po pátku Sainz. „Musíme zjistit, jestli nám pomáhají vylepšení, nebo jsou za tím i charakteristiky okruhu, který našemu autu lépe sedí. Vypadáme být o něco konkurenceschopnější.“

„Když se však detailněji podíváte na závodní simulace, můžete vidět, že nejsme nejrychlejší a Red Bull s McLarenem jsou jednoznačně o krok napřed. Minimálně na jedno kolo však vypadáme být o něco více ve hře, i když jsme už viděli, že ostatní zrychlí v Q3 o něco víc než my. Raději tedy zůstávám opatrný a nevyvozuji po dnešku velké závěry. Pro všechny to byl těžký den, takže před sobotou udělají změny nastavení a s nimi krok vpřed,“ konstatoval Sainz.

Související zprávy

Diskuze