logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari střídá podlahy jako ponožky. Do Maďarska přiveze další

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Nebudeme si lhát, vylepšení Ferrari, která tým přivezl do Imoly a Barcelony, monopost SF-24 právě nevylepšila. Scuderia se tak u prudce zrychlujících McLarenů a Mercedesů propadla. Italský i španělský balíček byly v médiích opěvovány, ale zejména ten druhý přinesl hromadu problémů a pramálo výkonnosti. Tým tak musí promptně reagovat.

V Barceloně se vyskytly problémy s poskakováním, které se inženýrům nedařilo dostat pod kontrolu. Vše vyústilo v nepopulární a poněkud trapný srovnávací test v Silverstonu, kde Charles Leclerc jezdil s novým balíčkem a Carlos Sainz se starým. O výsledku zkoušek nejlépe vypovídá skutečnost, že Monačan před sobotou nové auto zahodil, odjel nerelevantní třetí trénink na vodě se starým a poté se s ním vrhl do kvalifikace. Konečný výsledek britského víkendu není za těchto okolností překvapivý.

Co s tím lze dělat? Italská média po návratu ze Silverstonu avizovala, že tým nasadí v Maďarsku nový balíček a v Belgii starý. Nový má prokazatelně vyšší přítlak a poskakování nepředstavuje v pomalých a středně rychlých zatáčkách Hungaroringu takový limitující faktor. V Maďarsku najdeme v podstatě jen dvě rychlé zatáčky – čtvrtou a jedenáctou.

Zdálo se to jako logické řešení, ale v Maranellu přece jen přišli s lepším nápadem. Po Silverstonu a vyhodnocení dat se rozhodli nasadit upravenou podlahu, která má být odpovědí na nedávné problémy. „Týdenní přestávka před příjezdem do Maďarska nám umožnila pečlivou analýzu všech dat z posledních tří velkých cen,“ řekl šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Viděli jsme, že nejnovější balík vylepšení s sebou přinesl očekávané zlepšení celkového přítlaku, ale také vedlejší účinky, které zhoršily Charlesův a Carlosův komfort při jízdě,“ dodal Fred.

Následně potvrdil, že Ferrari zareaguje a v Budapešti se opět objeví s novými díly. Na klikatém Hungaroringu je klíčová kvalifikace, ale není vším, jak se ukázalo i v posledních letech. „Továrna tvrdě pracovala a do Budapešti přivezeme vylepšenou podlahu. Doufáme, že naši jezdci díky ní dostanou auto, ve kterém mohou předvést své schopnosti,“ prohlásil Vasseur.

„Tato sezóna je nekončícím bojem o každou setinu sekundy a proto potřebujeme, aby Charles a Carlos disponovali maximální sebedůvěrou a vybojovali pro nás lepší výsledky v závodech a hlavně v kvalifikaci, protože právě v sobotu potřebujete tlačit na pilu. Jsem přesvědčen, že náš balíček nás na Hungaroringu zařadí mezi přední týmy,“ dodal šéf Ferrari.

Související zprávy

Diskuze