logo F1zpravy.czF1online.sk

Bláznivý nápad či geniální tah? Coulthard radí Sainzovi zůstat ve Ferrari jako rezervista

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala13. 7. 2024

Carlos Sainz o nabídky nemá nouzi. Do svého týmu by ho chtělo získat nejen Audi, ale také Alpine s Williamsem. Co by si měl vybrat? Bývalý závodník David Coulthard mu radí všechny nabídky hodit do koše a vydat se úplně jinou cestou.

Na startovním roštu je ještě pár volných sedaček a celá řada zájemců. Všichni čekají na Carlose Sainze, co si vybere, aby se mohli poprat o ten zbytek. Pokud by však dal na radu Davida Coultharda, ostatním jezdcům by zůstalo na výběr jedno dodatečné místo.

„Williams ani trochu neskrýval, že ho chce mít. Totéž platí o Audi, které by udělalo cokoli, aby ho mělo v týmu spolu s Nicem Hülkenbergem. Nicméně, kdybych byl já na Carlosově místě, následující dva roky bych zůstal ve Ferrari v pozici třetího jezdce,“ prohlásil David Coulthard v podcastu Formula for Success s Eddiem Jordanem. „I proto, že si snadno dovedete představit, že Lewis už třetí rok v Maranellu neodjede.“

Frédéric Vasseur se před pár dny nechal slyšet, že Lewis Hamilton si kladl otázku, kde bude mít největší šanci získat titul „v letech 2025, 2026 a 2027“ a přišel na to, že ve Ferrari. Naznačil tím, že Lewis podepsal tříletý kontrakt? Samozřejmě, není to stoprocentně jisté ani potvrzené, a i kdyby byl tříletý, je možné, že poslední rok bude jen formou opce.

Coulthard počítá s tím, že Hamilton se v italském týmu zdrží jen dva roky. Potom ho někdo bude muset nahradit – například Sainz. „Dostal by dva roky na to, aby chytil dech, udržel se ve formě, v psychické pohodě a pak se vrátil na trať. Pak by se jako dvaatřicetiletý mohl vrátit jako oficiální pilot ve vyvinutém monopostu a s vědomím, že má v rukou dobrý balíček.“

Možná jste si po těchto vyjádřeních Davida Coultharda začali ťukat na čelo. Nezní to totiž jako geniální tah, ale spíše totálně bláznivý nápad. Bývalý závodník však nestřílí do větru, ale má ho dobře zdůvodněný: Měli bychom si uvědomit, že Carlos Sainz se už možná nikdy nemusí ocitnout v top týmu. Ani v dohledné době prý nemá lepší vyhlídky na zisk titulu, kvůli kterému je ve Formuli 1. Ferrari může být jeho nejlepší šance.

„Třeba si položit jednu otázku: Mohl by v následujících dvou letech vyhrát titul s Audi? Mohl by ho vyhrát s Williamsem? Můžeme říci, že ne. Proto by mohlo dávat smysl vybrat se touto alternativní cestou,“ prohlásil Coulthard.

Související zprávy

Diskuze