logo F1zpravy.czF1online.sk

V minulosti byli jezdci autentičtější, všímá si Alonso

Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Alex Albon, Fernando Alonso a Max Verstappen na tlačovej konferencii
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Formule 1 se za posledních 30 let změnila k nepoznání. Týká se to nejen akce na trati, ale také toho, co se děje v zákulisí. Kdysi v královně motorsportu působilo přes 20 různých osobností s vlastním stylem i projevem. Fernando Alonso si myslí, že to už docela neplatí a jezdci se na sebe pod tlakem PR oddělení stále více podobají.

Alonso jako nejstarší pilot ve startovním poli zažil i piloty ze staré generace. Na jedné trati se na začátku kariéry setkal s Mikou Häkkinenem, Michaelem Schumacherem, Eddiem Irvinem či Heinzem-Haraldem Frentzenem. Nezažil tak sice nespoutaná 80. léta, ve kterých byli jezdci skutečně sami sebou, ale odlišnosti stejně vidí na vlastní oči.

„Určitě se najdou nějaké rozdíly. Myslím si, že starší generace byla o něco autentičtější,“ zamyslel se v rozhovoru pro Financial Times Fernando Alonso. „Měli různé osobnosti, jinak přistupovali k závodění a k životu. Byli to velmi tvrdí závodníci.“

„Řekl bych, že jezdci jsou dnes velmi talentovaní. Možná ještě více díky přípravě, akademiím, práci na simulátoru, technologiím a datům, která mají k dispozici na to, aby se zlepšili. Učí se rychle. Do Formule 1 přicházejí lépe připraveni,“ pustil se i do srovnání jejich jezdeckého projevu.

Když však předstoupí před média, z mnoha se podaří dostat jen pár naučených frází, které během sezóny upravují minimálně. Žijeme v době přísného PR, kdy se vybočení z řady trestá. „Mimo tratě a bez závodní přilby se možná na sebe více podobají a k různým věcem přistupují s větším ostychem. Mají u sebe lidi, kteří mluví za ně s managementem, s médii… Jsou velmi dobře připraveni, ale možná trochu přicházejí o svou vlastní osobnost.“

Po závodě v Kanadě jsme si mohli na názorné ukázce všimnout, jak je ve Formuli 1 vše strojené. Charles Leclerc přicházel do mix zóny pořádně rozzlobený, ale jeho PR manažerka ho zastavila těsně před tím, než se postavil před mikrofon. Na svém mobilu mu ukázala text, co přesně má k nevydařenému víkendu sdělit. Monačan však v tu chvíli odmítl verklíkovat naučené fráze a své PR zástupkyni oznámil, že on řekne „co bude chtít“.

Související zprávy

Diskuze