logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč ne Sainz? Red Bull má problémy s jedním otcem, natož dvěma, říká Brundle

Max Verstappen a Carlos Sainz so šampanským na pódiu VC Japonska 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Red Bull má problémy v jezdecké otázce, Mercedes váhá při hledání náhrady za Lewise Hamiltona, ale ani jeden z těchto týmů neuvažuje o Carlosovi Sainzovi. I když Toto Wolff v poslední době začal lamentovat, je prapodivné, že tak skvělý jezdec není na seznamu dvou týmů, které beztak nemají k dispozici lepší alternativy.

Navzdory nedávným slovům Tota Wolffa to nadále vypadá, že Carlos Sainz se odebere do týmu středu pole. Pokud se Red Bull rozhodne vyměnit Sergia Péreze a Mercedes nasadí Kimiho Antonelliho, místa v těchto dvou týmech zaujmou papírově horší jezdci než Sainz. Zní to krutě, ale taková je Formule 1.

„Max dokáže pomotat hlavu mladému jezdci svou rychlostí a schopností zvládat monopost, který je poněkud živý v rychlých zatáčkách,“ řekl bývalý pilot a dnes komentátor televize Sky Martin Brundle.

Kdo by tedy mohl nahradit Péreze? Na stole jsou hlavně dvě jména – Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Obě mají svá pro a proti, sám Brundle by podle vlastních slov zvolil druhého jmenovaného. I když to bude znít poněkud zvláštně, pilot se zkušenostmi z pěti velkých cen je pro mnohé nejlepším kandidátem na bezesporu nejžhavější sedačku ve Formuli 1.

Brundle však neodepisuje ani další. „Řekl bych, že Ricciardo má hlavu na správném místě a Maxe nebude řešit. Myslím si však, že Sergio zažil na vlastní kůži totéž a jeho hlava by, teoreticky, měla být také na správném místě. Kromě toho je Daniel pod tlakem v boji o vlastní sedačku v RB, takže by asi neměl být odměněn povýšením do top týmu,“ řekl Brundle.

Proč ale ne Carlos Sainz? Tuto otázku si už kladli mnozí. Nuže, Red Bull to pravděpodobně mohl udělat. Říkalo se, že španělský závodník by přijal tuto výzvu. V případě, že Max Verstappen odejde do Mercedesu (i když se to ze současného pohledu zdá nepravděpodobné), Red Bull by mohl angažovat Sainze jako pojistku. Tým však nechtěl rozhodit Verstappena podobným rozhodnutím.

„Verstappenovi – otec a syn – a Sainzovi – otec a syn – nebyli nejšťastnějším spojením v Toro Rosso. Myslím si, že Red Bull má v současnosti problém s jedním otcem, natož ještě se dvěma,“ řekl Brundle.

„Carlos Sainz bloudí bez sedačky na příští sezónu a pravděpodobně doufá, že stále má šanci na místo v Mercedesu. Kimi Antonelli však vyhrál závod Formule 2 a kompletně změnil celou dynamiku. Momentálně se to mění doslova ze dne na den. Pro Red Bull je to složitý problém, takže chápete, proč podepsali Sergia Péreze,“ dodal Brundle.

Související zprávy

Diskuze