logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur: Tento víkend nás hodně naučil, je to povzbudivé

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková8. 7. 2024

Ferrari stagnuje a soupeři se nepochybně dotahují. Je jen otázkou času, kdy přijde o druhé místo v Poháru konstruktérů, jelikož McLaren ztrácí už jen sedm bodů. Kromě toho vítězství Lewise Hamiltona v Silverstone dokazuje, že do formy se konečně dostal i Mercedes. Naopak stáj z Maranella působí naprosto ztraceně. Úkolem šéfa týmu Frédérica Vasseura bude během příštích dvou týdnů zvednout morálku zaměstnanců, odrazit se ode dna a zapracovat na pomalém monopostu.

Páté a čtrnácté místo. To je nelichotivá bilance pilotů Ferrari z VC Velké Británie. Charles Leclerc nebodoval už druhý závod v řadě a po monackém vítězství z něj zůstal pouze stín.

Více se daří Carlosu Sainzovi, ačkoli ani v jeho případě to není žádná sláva. „Červení“ prostě absolutně nestíhají za hlavní trojicí týmů. Nepotěší ani fakt, že vylepšení ze Španělska byla krokem zpět a Ferrari se tento víkend muselo vrátit k autu z Imoly.

Své pověsti nezůstali nic dlužní ani stratégové. Fred Vasseur uznává, že rozhodnutí přezout Charlese Leclerca na intermediálky v době, kdy byla trať mírně vlhká, bylo při zpětném pohledu nesprávné. V dané chvíli riskovali a chtěli vyzkoušet něco jiného, ale nevyšlo to. „Po boji je každý generál. Oběma jezdcům jsme poskytli stejné informace, ale byli v odlišných situacích a na jiných částech okruhu.“

„Charles měl skvělý start, posunul se o tři místa. Potom ztratil nějaký čas, než se dostal před Lance Strolla. Když oba Mercedesy v dešti vyletěly z trati, shodli jsme se, že Charles přezuje na intermediálky. Agresivní strategie byla jediný způsob, jak se pokusit posunout jej výše. Jak jsme viděli, nevyplatilo se to a pravděpodobně nás to stálo šestou příčku. Byla to otázka okolností. Kdybychom byli od začátku v lepší situaci, možná bychom se rozhodli jinak,“ přiznává rodák z Francie.

Vasseur však vidí také pozitiva. „Tento víkend jsme se naučili hodně o autě a udělali jsme dobrý krok vpřed, což je povzbudivé pro zbytek sezóny. Nebylo to snadné, ale Carlos dnes odjel silný závod. Měl dobrý start, byl rychlý na mokré trati a jeho konečné umístění bylo nejlepší, jakého mohl dnes dosáhnout, a to včetně dodatečného bodu za nejrychlejší kolo.“

V každém případě, Scuderia momentálně prožívá obtížné časy. „Musíme to otočit. Poslední tři velké ceny byly komplikované, zejména po španělském balíčku, který nám dělal problémy. Tady v Silverstone to bylo stejné. Nyní musíme stavět na tom, co jsme se naučili, a použít to v dalších závodech. Všichni v týmu včetně mě jsou netrpěliví. Chceme dosáhnout dobrých výsledků,“ uzavřel.

Související zprávy

Diskuze