logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell se několikrát obával předčasného vypadnutí, nakonec má pole position

George Russell
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Formule 1 je momentálně naprosto nepředvídatelná. Kdo před kvalifikací v Silverstonu tipoval dva Mercedesy v první řadě? Problémy měli Red Bully, Ferrari a v úplném závěru to nevyšlo ani Landovi Norrisovi. I když je šampionát rozehraný jednoznačně, před každým závodem nemáme jasného favorita. Potvrdila to také kvalifikace v Silverstonu, kterou ovládl George Russell.

Začátkem roku se Mercedes zdál být zcela vyřazen ze hry. Pro tento tým to vypadalo jako evergreen ze sezón 2022 a 2023. Inženýři tohoto týmu však jakoby zázrakem zvrátili průběh ročníku a Mercedes je najednou ve hře. Potvrzuje to i kvalifikace na britskou GP, kterou ovládl George Russell před Lewisem Hamiltonem.

„Tohle je rozhodně jeden z nejlepších pocitů, jaké jsem zažil v sobotu odpoledne. Auto bylo prostě neskutečné. Když jsme vyjeli na trať v Q3, monopost skutečně ožil. Tento pocit patří k tomu nejlepšímu, co jsem zažil na tomto okruhu – projet cílovou čáru a být na prvním místě,“ řekl po skončení kvalifikace George Russell.

„Po prvních třech nebo čtyřech závodech této sezóny jsme ani nesnili o dvou autech v první řadě. Po velmi náročné první a druhé části kvalifikace jsme se v Q3 skutečně probrali. Několikrát jsem měl pocit, že vypadneme předčasně. Trať se však zlepšovala s každým kolem,“ pokračoval nadšený Russell.

„Po jízdách v Q1 a Q2 jsem cítil obrovský tlak. Pokaždé jsem měl pocit, že už-už vypadnu. Necítil jsem velké sebevědomí, ale když jsem prošel první a druhou zatáčkou v Q3, cítil jsem se dobře a dokázal jsem poskládat tato rychlá kola,“ dokončil George svůj průřez intenzivní kvalifikací.

Po prvním sektoru to přitom v jeho závěrečném pokusu nevypadalo nijak světoborně. Nakonec se ovšem zlepšil a vybojoval pole position s poměrně komfortním náskokem. George podle vlastních slov přesně ví, kde při svém závěrečném pokusu začal získávat čas.

„Mezi šestou a devátou zatáčkou jsem získal hromadu času,“ říká Russell. „Šestá a sedmá zatáčka byla zkrátka mega, foukal tam protivítr, takže jsem brzdil velmi pozdě a měl jsem vysokou rychlost. Auto bylo jako na kolejích a cítil jsem v něm velkou sebedůvěru.“

„Podle mě jsme realisticky věděli, že jsme o desetinu nebo dvě za Landem a Maxem. Před námi je dobrá bitva a máme ji ve vlastních rukou. Velkou roli sehraje počasí, poslední dny střídavě pršelo a déšť je hlášen i na neděli. Pravděpodobně nás čekají podobné závody jako v Montrealu,“ dodal Russell.

Související zprávy

Diskuze