logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez musí zabrat. Podle AMuSu mu hrozí, že přece jen přijde o místo

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Výsledky Sergia Péreze nejsou ani zdaleka uspokojivé, ale vzhledem k tomu, že mu už Red Bull nabídl kontrakt na následující roky, se zdálo, že mu „nikdo nic nemůže“. Podle německého magazínu Auto Motor und Sport to však není tak jednoznačné a už za pár týdnů by mohlo padnout rozhodnutí, se kterým jsme donedávna absolutně nepočítali.

Když se Christian Horner v pátek postavil před reportéry Sky Sports, bývalý závodník Martin Brundle se ho na rovinu zeptal, zda Red Bull udělal chybu s prodloužením smlouvy Sergia Péreze. Šéfa Red Bullu tato otázka odzbrojila. „Tak to je brutálně tvrdá otázka, Martine. Samozřejmě, když podepíšete jezdce, tak vy jako veřejnost nebudete informováni o detailech smlouvy. V té době dávalo perfektní smysl podepsat Checa, ale tohle je byznys, ve kterém je neustálý tlak na výkony.“

Už krátce před prodloužením smlouvy jsme však mohli spatřit první zakopnutí Sergia Péreze, která se později začala množit. „Mysleli jsme si, že mu kontrakt pomůže,“ připustil 50letý Brit. „Checo na tom velmi tvrdě pracuje a ví, že v tomto sportu se za nic nedá skrýt. Platí to dvojnásob, když je vaším týmovým kolegou Max Verstappen. Je srovnáván s tím nejlepším. Potřebujeme ho vysoko, aby podporoval Maxe, protože jsou tu dva McLareny, dvě Ferrari a dva Mercedesy. My zoufale potřebujeme dva Red Bully.“

Nespokojenost s Mexičanovými výsledky roste a německý Auto Motor und Sport tvrdí, že podle zákulisních informací z prostředí Red Bullu není smlouva pro Péreze garancí sedačky pro rok 2025. Původně jsme však očekávali, že s ohledem na Pérezův kontrakt 1+1 by se mělo až během další sezóny rozhodovat, zda si místo udrží, ale ne v souvislosti s rokem 2025.

Ještě překvapivější je však jméno jezdce, který by jej měl v Red Bullu nahradit. Jelikož z juniorského týmu se má opět stát juniorský tým díky příchodu Liama ​​Lawsona, i Daniel Ricciardo si bude muset hledat nové místo. Po prvních velkých cenách v roce by to znělo až neuvěřitelně, ale v posledním období se i Australan začal zlepšovat a jeho sen o návratu do Red Bullu stále žije. Prý je to on, kdo by mohl zastoupit za Péreze.

„Ricciardo i Pérez mají ve smlouvách přísné výkonnostní klauzule,“ píše AMuS. „Pokud Ricciardo v Silverstonu, Budapešti a Spa potvrdí vzestupný trend a Pérez se výrazně nezlepší, tak by vítěz osmi velkých cen mohl nahradit Mexičana v Red Bullu v roce 2025.“

Německý zdroj cituje i sportovního poradce Helmuta Marka, který na toto téma v krátkosti poznamenal: „Více budeme vědět po letní přestávce.“ Během ní se má uskutečnit setkání více členů z vedení, kteří rozeberou jezdeckou otázku.

Sainz čeká na vývoj v Red Bullu i Mercedesu

Možná si kladete otázku, jestli by Red Bull nemohl sáhnout i po lepší volbě než po Ricciardovi. Na trhu je přece stále volný Carlos Sainz, o kterém se psalo, že rozhodnutí natahuje snad i sníce o tom, že Max Verstappen odejde do Mercedesu.

Pokud se to nestane, do týmu červených býků se prý i přes Pérezovy problémy nedostane. Milton Keynes si ještě velmi dobře pamatuje společné působení Verstappena a Sainze v jednom týmu. Stáj tehdy rozdělilo nejen napětí mezi jezdci, ale zuřivě do ní kousali i oba otcové.

„Red Bull je také jedním z důvodů, proč Sainz tak dlouho čeká s rozhodnutím. Španěl chtěl výstupní klauzuli od všech týmů, se kterými jednal, pro případ, že se v Red Bullu uvolní sedačka,“ prozrazuje německý magazín. „Sainz spekuloval, že by se manželství Red Bullu s Verstappenem stále mohlo rozpadnout.“

Sainz měl pohrdnout i dalším deadlinem ze strany Williamsu, který uplynul druhého července. Britská stáj chtěla do týmu někoho, kdo se podobně jako Alex Albon naplno vloží do jejího projektu, což zatím od Španěla nemůže čekat. A podobně uvažují i v Alpine a Audi, kde se rovněž zdráhají nabídnout Španělovi roční smlouvu s opcí.

Jak ale v pátek prohlásil Toto Wolff, do hry by se mohl opět vrátit Mercedes. Nelze totiž říci, že by Andrea Kimi Antonelli „válcoval“ celou Formuli 2, takže v Brackley uvažují, zda by mu ještě jeden rok v juniorské šampionátu neprospěl.

Sainz tak stále čeká, zda by se přece jen neuvolnilo místo v některém top týmu, ale netuší, kdy to už bude nad slunce jasnější. Budou v Alpine, Audi a Williamsu ochotni čekat tak dlouho? Konzultant Audi Flavio Briatore ve Spielbergu prohlásil: „Sainz má na stole návrh kontraktu. Je na něm, aby řekl ano nebo ne.“

Související zprávy

Diskuze