logo F1zpravy.czF1online.sk

Carlos Sainz je zpátky ve hře o sedačku v Mercedesu!

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Letošní Formule 1 je plná zvratů. Carlos Sainz se rozhodl vyčkávat s podpisem nové smlouvy, čímž dost naštval některé zájemce i piloty, kteří čekají právě na něj. Zdá se však, že španělskému závodníkovi by trpělivost mohla přinést obrovskou kytici růží. Toto Wolff a Mercedes totiž lamentují…

Nejprve to vypadalo na Audi, poté na Williams, nakonec se ozval i Alpine a teď máme zpátky na scéně Mercedes. Šéf stáje z Brackley Toto Wolff se totiž chová jako náladová manželka, nejprve vychvaluje Maxe Verstappena, poté Kimiho Antonelliho, aby nakonec připustil, že zpět ve hře o místo v Mercedesu je i Carlos Sainz.

V Silverstonu se nám roztočil pořádný kolotoč přestupových spekulací. Už to vypadalo, že všechno se uklidní a karty jsou rozdány jasně, ale nakonec může být všechno jinak. V Silverstonu totiž renomované zdroje Auto Motor und Sport a Autosport přinesly novinky z dění na přestupovém trhu a je to vskutku zajímavá četba. Přidal se i Toto Wolff osobně, který na tiskové konferenci šéfů týmů otevřeně potvrdil, že s Kimim Antonellim to už není tak horké.

„Zažívá náročnou sezónu a myslím si, že i tým to zpozoroval. Posledních pár víkendů však bylo z jeho strany docela dobrých, měl tempo, i když na startu ztrácel nějaké pozice, co se ještě musí naučit. Má na svých bedrech velký tlak. Hodně se o něm mluví. Z motokárových a juniorských sérií má statistiky jako nikdo jiný a toho všeho dosáhl právě pod zvyšujícím se tlakem,“ říká Wolff, který až nyní začal přiznávat, že by to pro Antonelliho přece jen mohlo být brzy.

„Jak však říká i jeho otec, šampion musí podávat výkony a plavat i v hluboké vodě. To jim je docela jasné. Trh s jezdci je momentálně dost dynamický a zajímavý. Někteří jezdci mají více možností a některé týmy mají více možností. Víte, jak říkal i Bernie Ecclestone, minulý týden jsem měl nějaký názor, ale tento týden jsem ho změnil,“ dodal Wolff.

Ten poskytl tento týden rozhovor také pro španělský Mundo Deportivo, který celou tuto diskusi odstartoval. Rakouský byznysmen v něm bez okolků přiznal, že Sainz je stále ve hře, ale neví, kolik času má španělský závodník na rozhodnutí. Podle portálu Motorsport.com vstoupil do hry tým Alpine a Flavio Briatore, takže Carlos oddálil své rozhodnutí, což se podle renomovaného zdroje „nesetkalo se zvlášť velkým pochopením ve Williamsu“.

„Rozhodně je stále jednou z možností pro rok 2025,“ prohlásil Wolff o Sainzovi pro Mundo Deportivo. „Carlosova hodnota spočívá v jistotě, zejména s výhledem na vyrovnaný boj o titul v roce 2025. Potřebujete dva velmi konkurenceschopné jezdce, kteří vám pomohou v boji o Pohár konstruktérů.“

„Carlos je sázka na jistotu. Rozhodně existuje mnoho argumentů v jeho prospěch. Když jsem mluvil s Carlosem, řekl jsem mu: ‚Nejsem si jistý, jestli můžeš čekat tak dlouho, jak chci čekat já.‘ Nechci se rozhodnout rychle, ale určitě je pro nás jednou z možností. Pokud dostaneme více času na rozhodnutí, Carlos má rozhodně šanci, ale on potřebuje své rozhodnutí oznámit ostatním týmům co nejdříve,“ prohlásil Wolff.

Ten v Silverstonu předstoupil také před mikrofon italské Sky. Dostal otázku, jaké mají jednotliví protagonisté šanci na sedačku v Mercedesu, na což odpověděl: „Sainz 33,3 procenta, Antonelli 33,3 procenta a Verstappen 33,3 procenta.“ Tato slova však musíme brát s pořádnou rezervou.

To však už neplatí o německém magazínu Auto Motor und Sport, podle kterého dostal Carlos už dvakrát konečný termín pro rozhodnutí od týmu Williams. I druhý však propásl a nadále vyčkává. Podle německých zdrojů je důvodem právě Toto Wolff, který mu dává naději na sedačku v Mercedesu. „Šance na příchod Verstappena jsou velmi malé a Antonelli má potíže ve F2, takže pomýšlet na F1 už v příštím roce by pro něj bylo příliš brzy,“ uvedl AMuS.

Jen pro úplnost si připomeňme slova Tota Wolffa, která nejsou stará ani měsíc, když jen v Kanadě novinářům řekl: „V první řadě si myslím, že Carlos si zaslouží sedačku v nejlepším týmu. Odvedl fantastickou práci. My jsme se však vydali na cestu znovuobjevení a Kimi Antonelli v tom jistě hraje důležitou roli. Ještě jsme se nerozhodli, kdo za nás bude jezdit v příštím roce, ale Carlose jsme nechtěli nechat čekat, protože se musí rozhodnout. To je fér. Odvádí prostě super práci.“

Inu, skutečně se zdá, že ten Bernie Ecclestone měl pravdu.

Související zprávy

Diskuze