logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell reaguje na kritiky: V kariéře jsem měl jen tři šance na vítězství

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2024

George Russell vyhrál svou druhou velkou cenu v kariéře. Od roku 2022 a začátku nové éry vyhrál dvakrát on i jeho tým. Zatímco Lewis Hamilton zvítězil naposledy v Saúdské Arábii v roce 2021, George Russell se chopil té hrstky příležitostí, které se jeho týmu naskytly v posledních dvou letech.

Mercedes neměl od sezóny 2022 mnoho příležitostí k vítězství. Když se ale nějaká naskytla, zdálo se, že právě Russell byl připraven se jí chopit. V Brazílii v roce 2022, v Singapuru v roce 2023, v Montrealu v letošním roce a také v Rakousku to byl on, ne Lewis Hamilton, kdo se z pilotů Mercedesu držel výše v pořadí.

Přitom si musel slíznout nemálo kritiky za své výkony v předchozí sezóně i za nevyužitou příležitost na letošní Velké ceně Kanady. Ta se ze současného pohledu zdá jako poněkud nespravedlivá.

„Nemám potřebu odpovídat těm, kteří tvrdí, že se složím pod tlakem,“ prohlásil Russell. „Soustředím se na svou práci. Mohl bych zpomalit o desetinu v každém ze 70 kol a neudělal bych žádnou chybu.“

„V roce 2022 jsem v průběhu celé sezóny neudělal jedinou chybu, ale netlačil jsem na sebe takovým způsobem, jak na sebe tlačím teď. Právě díky tomu jsem porazil týmového kolegu ve většině kvalifikací v letošním roce. V Kanadě jsem mohl zpomalit o desetinu, neudělat jedinou chybu a skončit třetí. Z vnějšího pohledu by to vypadalo jako bezvadný závod, ale kopal jsem se do zadku a tlačil jsem až úplně na hranu,“ pokračoval Russell.

„Lidé si tedy mohou říkat, co jen chtějí. Tlačím na to a možná ze snahy to trochu přeženu,“ dodal britský závodník.

Ten tvrdí, že v kariéře neměl tolik příležitostí k vítězství. Zároveň, když bojoval o titul, raději zajel maximální výsledek a přehnaně neriskoval. „Mám pocit, že ze 115 závodů jsem měl jen tři příležitosti k vítězství. Jako kluk nebo jako pilot ve F2 či F3 jsem raději zajel nejlepší možný výsledek,“ říká Russell.

„Pokud můžu vyhrát, tak vyhraju; mohu-li skončit třetí, tak beru třetí místo. Netlačil jsem na to až příliš, abych zvítězil, protože jsem potřeboval body do šampionátu. Chyby se stávají a patří k životu. Prošli jsme si těžkými časy, kdy je k chybám blízko, ale udělal jsem je, protože jsem na to tlačil až příliš,“ řekl Russell.

V F1 se však situace poněkud změnila a George byl dlouho považován za smolaře, který musí dlouho čekat na každou příležitost. Můžete říci, že pilot Mercedesu měl v Rakousku štěstí, ale podívejte se na to, kolik měl v kariéře smůly.

Samozřejmě, je zde například loňská Velká cena Singapuru, když měl vítězství na dosah ruky, ale zůstal zaseknutý za Landem Norrisem a Carlosem Sainzem a poté přišla chyba. Obvykle však neměl stroj, aby mohl konzistentně bojovat o nejvyšší stupínek. „Myslím si, že v mé kariéře jsem jen třikrát mohl vyhrát závod. Byl tady Bahrajn 2020, kde jsem měl vyhrát, ale ne mojí chybou se to nepodařilo, pak Brazílie 2022 a nakonec Montreal v této sezóně. Pokud počítám Bahrajn jako vítězství, tak si myslím, že jsem byl pokaždé připraven, abych se chopil příležitosti,“ řekl Russell.

Související zprávy

Diskuze