logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell se v kvalifikaci polekal, když spatřil prach a na trati štěrk

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 6. 2024

Júki Cunoda před víkendem varoval Formuli 1, že zavedení štěrkových zón může způsobit problémy, pokud se na trať dostane příliš mnoho kamínků. George Russell na ně téměř doplatil. Když v dálce spatřil prach a před sebou štěrk, byl si téměř jist tím, že ztratí čas. Nakonec však obsadil vynikající třetí místo.

Když Russell po prvním pokusu v Q3 zamířil do garáže, byl na průběžné třetí příčce s časem 1:04,954. Ten by mu však k udržení této pozice nestačil — před penalizací pro Piastriho byl šestý nejlepší — a tak věděl, že musí přidat.

Poslední pokus však nebyl takový, o jakém by snil každý pilot Formule 1. „Bylo to náročné kolo, protože ve dvou případech jsem v dálce spatřil spoustu prachu. Když jsem tam přijel, všude byl štěrk. Říkám si, vole, tohle mě bude stát polovinu desetiny nebo i celou,“ zasmál se v mixzóně George Russell. „Pak jsem přijel do poslední zatáčky a zas byl po celé trati roztažen štěrk. Sám sebe jsem se ptal, co se to tady stalo?“

O kouřovou clonu se postaral nejprve Oscar Piastri v šesté zatáčce, no a za tou devátou zřejmě „skokan“ Charles Leclerc. Pilotovi Mercedesu tak nebylo všechno jedno. Po šachovnicové vlajce nesršel spokojeností.

„Když jsem projel cílovou čarou, měl jsem čtvrté místo. Cítil jsem trochu frustraci, protože jsem cítil, že jsme měli i více na dosah. Třetí místo je však velmi férový výsledek. Toto je třetí závod za sebou, co jsme skončili v nejlepší trojce. Je to vzrušující,“ pochvaluje si rodák z King’s Lynn.

Mercedes měl v úvodu roku problémy, ale nyní se zdá, že se dokonce dostává před jednoho z největších soupeřů. „Tři velmi různé okruhy a třikrát jsme skončili před Ferrari. To je velmi dobré znamení, ale je to velmi těsné. V závodě jsme byli asi o desetinu rychlejší, ale velmi rychle se to může překlopit.“

Cílem stříbrných šípů musí být zisk pódia. Otázkou je, zda Oscar Piastri nepřekazí tyto Russellovy plány. „Oscar to bude mít těžké, protože rychlostně jsme si docela vyrovnaní. Potřebujete mít výhodu o něco více než jedné desetiny, abyste dokázali předjet. My jsme udělali změny, ze kterých budeme více profitovat v závodě než v kvalifikaci. Proto mě těší, že jsem na roštu třetí. Dopředu však nikdo neví, starty jsou velmi důležité a všechno je to tak těsné. Pět nebo šest aut pokaždé dělila jedna desetina.“

„Musíme se na to dívat realisticky. McLareny jsou od nás rychlejší. V neděli bude důležité udržet za sebou Ferrari a Oscara. Bojujeme o třetí místo,“ vzkázal bojovně naladěný Angličan.

Související zprávy

Diskuze