logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris: Je mnoho případů, kdy lidé seděli v rychlejších autech a nevyhrávali

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Vítězství Landa Norrise se nerodí snadno, resp. téměř vůbec. Od svého příchodu do F1 má už devatenáct pódií, ale jen jedno prvenství. Za to si musí od veřejnosti vyslechnout své, ale on si nemyslí, že by příležitosti trestuhodně zahazoval. Připomněl, že v minulosti lidé pohrdli takovými příležitostmi i s mnohem lepším monopostem.

Norris má jednu velkou smůlu, že zatím závodil v éře Mercedesu a Red Bullu. Od roku 2020 si tyto týmy připsaly 81 vítězství z 93 závodů, což představuje úspěšnost 87,1 procenta. O ten zbytek se mohli poprat jezdci Ferrari, McLarenu a jedno vítězství získal Alpine. Lando Norris tak neměl mnoho příležitostí ukořistit první triumf. Na druhou stranu tu ve Španělsku jednoznačně propásl na startu.

„Zatím jsem vyhrál jen jeden závod. Myslím si, že všechno je relativní k tomu, čeho můžete dosáhnout,“ pustil se do svého monologu Lando Norris. „Minulý víkend jsem byl o něco více frustrovaný, protože mě o to připravila tak drobná věc. Mé starty byly dobré, takže nemůžu říct ani to, že bych to celé zbabral.“

„Vím, že dostávám náklad, když sedím v potenciálně dobrém autě a nevyhraju závod, ale viděli jsme mnoho případů, kdy lidé seděli v rychlejších autech a také nevyhrávali velké ceny,“ připomíná pilot McLarenu, který se teprve nyní dostává do pozice, kdy má pod zadkem auto schopné bojovat o vítězství. „Je s tím spojena i menší nervozita, ale nemá to na mě žádný efekt. Když světla zhasnou, nezáleží vám na tom. Na všechno zapomenete.“

Nehledě na samotný start má Lando Norris pocit, že udělal maximum. I ve vysílačce působil velmi klidně na rozdíl od svého závodního inženýra Willa Josepha, který s ním konzultoval ideální strategii. Ptal se ho dokonce i na to, zda chce zamířit do boxů a pokrýt George Russella, jako by měl nejlepší přehled o závodě z obrazovek kolem okruhu a malého displeje na volantu, než boxová zídka s daty od výmyslu světa a s podporou týmu v továrně.

„Snadno jsem mohl zpanikařit a zahlásit, že ano, pojďme ho pokrýt, jdeme na to! Nezafungovalo by to,“ nezměnil svůj názor Norris, který i v pozdější fázi závodu na podobnou otázku zareagoval prostě: Pokud chtějí v McLarenu pokrývat Mercedes, tak se odsuzují k boji o pódium bez šance vyhrát.

„Teď jsem v takových situacích mnohem klidnější a uvolněnější než před pár lety. Rozhodně netvrdím, že jsem dokonalý. Musím pracovat na mnoha věcech. Když jste však v takové pozici, máte větší hlad po vítězství, a proto jste o něco více zklamáni, když ho nezískáte. Vítězství ve Formuli 1 má pro mě obrovskou cenu, protože jsem o něm snil už od dětství,“ pokračoval držitel dvou pole positions, z nichž zatím žádnou nedokázal přeměnit na vítězství.

V souvislosti se starty z prvního místa se dokonce objevila zajímavá statistika. Jak jsme informovali v našich rychlých zprávách, Lando Norris dosud čtyřikrát startoval z prvního místa: dvakrát ve velké ceně, dvakrát ve sprintu. Ani jednou se mu nepodařilo udržet si první místo i po prvním kole. Na VC Ruska 2021 jej na startu předjel Carlos Sainz, loni ve sprintu na VC Brazílie Max Verstappen. Letos na celé čáře zbabral start v šanghajském sprintu a minulý víkend před sebe pustil George Russella.

Pokud chce McLaren porazit „jednoho z nejlepších jezdců historie“ Verstappena, musí být „perfektní“ Norris, ale také jeho tým. „Pár věcí potřebuji doladit já i tým. Potřebujeme odvádět o trochu lepší práci, ale mnoho věcí bylo na požadované úrovni.“

„Při současné výkonnosti týmu a mé vlastní je určitě možné vyhrávat závody, ale čelíme jednomu z nejlepších jezdců, jací kdy jezdili ve Formuli 1, a jednomu z nejlepších týmů,“ vyzdvihl soupeřovy kvality. „I kdokoli další se může dostat do hry, takže všechno musíme zvládnout perfektně. Teď jedna věc nebyla perfektní, což nás vyšlo draho.“

Související zprávy

Diskuze