logo F1zpravy.czF1online.sk

Russell věří, že Mercedes bude mít rychlost i na vítězství

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 6. 2024

Španělská kvalifikace potvrdila pozitivní výkonnostní trend Mercedesu. Stříbrné šípy obsadily druhou řadu a i když ztratily na čelo tři desetiny sekundy, věří, že mohly být i mnohem blíž. Ještě důležitější je však to, že se před nedělí nechystají bránit, ale chtějí útočit.

George Russell v interním měření sil prohrál o 0,002 sekundy. Mezi stříbrnými šípy to tedy bylo desetkrát těsnější než mezi Landem Norrisem a Maxem Verstappenem v první řadě. Vzhledem k tomu, že oba piloti Mercedesu zajeli téměř identické časy, na bitvu o pole position to zřejmě nevypadalo.

Očekávání však byla jiná. George Russell přiznal, že před kvalifikací pomýšleli na útok na pole position. „Určitě. Věřili jsme tomu a z monopostu jsme měli skvělý pocit. I historicky se nám v Barceloně vždy dařilo. Ztráta na Maxe a Landa byla asi větší než naše očekávání, ale nemyslím si, že bychom s Lewisem zajeli perfektní kola,“ vysvětloval manko na čelo.

„Byla to dobrá kola, ale na takové náročné trati potřebujete své pneumatiky dostat přesně do pracovního okna a tak najít poslední desetiny sekundy. Myslím si, že Landovi se to dnes povedlo, nám ne. Třetí a čtvrtá příčka jsou skvělé na to, abychom se v neděli mohli pustit do boje,“ prohlásil šampion juniorských sérií F2 a GP3.

Mercedes bude mít v boji o nedělní vítězství výhodu dvou želízek v ohni. Lando Norris a Max Verstappen budou vpředu osamoceni, což dává stratégům stříbrných šípů do rukou cennou zbraň. Russell ovšem nečeká, že by jeho týmu stačily jen strategické hry.

„Na takové trati rychlost monopostu vždy převáží strategii. Je tu tak vysoká degradace pneumatik, že můžete vymyslet pár věcí se strategií, ale má-li vaše auto o desetinu lepší tempo, vždy to převáží nějaké pokusy udělat něco jinak z hlediska taktiky,“ bagatelizuje tuto výhodu Russell. „Určitě se o něco pokusíme, ale doufám, že budeme mít rychlost k tomu, abychom zabojovali s Maxem a Landem. A ve skutečnosti si myslím, že máme rychlost k tomu zabojovat o vítězství.“

Tento výsledek je pro Mercedes dobrým znamením i před následujícími velkými cenami. Další okruhy se totiž charakterově podobají Barceloně. „S těmito vylepšeními jsme odjeli už tři závody. Kvalifikovali jsme se na pátém místě v Monaku, získali jsme pole position v Kanadě, tady máme třetí a čtvrté místo. Všechno to bylo velmi těsné, takže je super být zpátky ve hře.“

Související zprávy

Diskuze