logo F1zpravy.czF1online.sk

Čekali jsme víc, ale auto na to nemělo, shodli se piloti Ferrari

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Čekali jsme velmi vyrovnaný souboj o pole position. Po třetím tréninku to skutečně vypadalo, že až čtyři týmy se dokážou vejít do jedné či dvou desetin. Jak se však kvalifikace blížila do finále, v garáži Ferrari začalo být všem zřejmé, že nejsou tak blízko, jak si zpočátku mysleli.

Můžeme opět hrát tolikrát omílanou hru na to, komu více vyhovuje jeden či druhý okruh. Jak řekl i Carlos Sainz, Španělsko není nejlepším místem pro monopost SF-24, ale tomu zase měla vyhovovat Kanada a ani tam to Ferrari nezvládlo. Smutnou realitou je, že na barcelonském okruhu je tento tým až čtvrtý nejrychlejší.

S vylepšeními a nadějnými výsledky volných tréninků čekali ve Ferrari více. Páté a šesté místo se ztrátou tří desetin na Norrise s Verstappenem a mikroskopickou ztrátou na Mercedesy ve druhé řadě je prostě neuspokojivý výsledek. „Je to zklamání. I když jsme možná nečekali, že budeme na pole position, minimálně jsme měli být velmi blízko. Jsme mnohem dál, než jsme očekávali,“ konstatoval pro televizi Sky Charles Leclerc.

„Z tohoto pohledu je to tedy zklamání. Na druhé straně moji inženýři odvedli skvělou práci z pátku na sobotu, aby mi pomohli kompletně změnit auto a získat v kokpitu opět ten správný pocit. Dnes nám však prostě chybělo tempo. Můžete si trochu hrát s prvním a druhým sektorem, ale zkusili jsme všechno a nefungovalo to,“ dodal Leclerc.

Sainz: Zdá se, že tyto tratě jsou naší slabinou

Velmi podobně se vyjádřil také jeho týmový kolega Carlos Sainz. Oba piloti odvedli v sobotu velmi dobrou práci a jezdili téměř identické časy. To je důkaz, že v autě toho moc nezbylo. Ferrari má jednoduše za sebou setkání s realitou a takové je svědectví skutečné výkonnosti červeného monopostu na této trati.

„Soupeři byli rychlejší, než jsem si myslel,“ řekl Sainz pro britskou televizi. „Po volných trénincích jsem si říkal, že bychom mohli bojovat o pole position, ale když v Q2 všichni zvýšili tempo, viděli jsme, že nám chybí dvě desetiny – a dvě nebo tři desetiny jsou na této trati spousta času.“

„Zajel jsem dvě slušná kola a myslím si, že Charles také zajel dvě velmi dobrá kola. V obou případech jsme byli od sebe jen pár tisícin, takže si nemyslím, že jsme dnes mohli udělat mnohem víc,“ dodal Carlos.

Nezůstává tedy jiné, než přemýšlet pozitivně. Sainz připomněl, že předchozí výsledky jeho týmu naznačily, že na trati jako Barcelona se bude jeho monopost trápit. „Tento okruh mi připomíná Suzuku a Čínu. Zdá se, že je to naše slabina, nebo poněkud strašák pro naše auto. Pokusíme se najít více času,“ slíbil na závěr domácí miláček.

Související zprávy

Diskuze