logo F1zpravy.czF1online.sk

Od Vasseura neuslyšíte „dobrá práce“: Podle manželky se vždy soustředím na negativa

Frédéric Vasseur a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Frédéric Vasseur je druhým rokem šéfem Ferrari a pod jeho vedením udělala stáj z Maranella viditelný pokrok. Francouzský manažer zlepšil mnohé aspekty hry svého týmu, za což se mu dostává uznání. Po Jeanu Todtovi a čtyřech Italech tak do největší kanceláře v Maranelle zasedl opět Francouz a prezident Ferrari John Elkann zatím musí být spokojen se svou volbou.

I když Ferrari zažilo v Kanadě šokující víkend, stále se drží na celkovém druhém místě v Poháru konstruktérů. Z velké části za to vděčí své provozní stránce, protože monopost nepodává zase až tak skvělé výkony. Ferrari však, s výjimkou Montrealu, dokázalo vytěžit maximum z každého výjezdu na trať, na což fanoušci tohoto týmu nebyli zvyklí.

I když z vnějšího pohledu se zdá, že Vasseur vede Ferrari správným směrem, 56letý manažer si uvědomuje, že má prostor pro zlepšování. „Jednou z mých vrozených vlastností je – tedy alespoň podle toho, co mi říká manželka a já musím důvěřovat své manželce –, že se vždy soustředím na negativa,“ odhalil francouzský manažer v rozhovoru pro New York Times.

„Je to pravděpodobně součást mé profesionální stránky, že se z toho snažím vytěžit maximum a dosáhnout nápravy našich slabin. Příliš se nesoustředím na to, co dělám dobře. Občas od ní slyším: ‚Musíš někomu říci, že odvedl dobrou práci.‘ Je pravda, že v tomto nejsem mistr světa,“ přiznává Vasseur.

„Více se soustředím na to, v čem se musíme zlepšit, abychom lépe reagovali a lépe předvídali. Máme-li prostor pro zlepšení, tak právě na to se soustředím. Jako šéf týmu bych ale měl být ke každému pozitivnější. Například, když po závodě řeknou: ‚Pojďme poděkovat do vysílačky‘, já jsem tak soustředěný na vlastní bordel, že už je pozdě a nestihnu poděkovat,“ dodal Fred.

Vasseur přitom nezačal své úřadování ve Ferrari palácovou revolucí a vyhazováním lidí. Ve skutečnosti by se dalo říci, že většina staré gardy pokračuje, jen pod novým šéfem pracuje jinak. Pokud jde o změny, které Fred zavedl do týmu, tak samotný francouzský manažer hovoří o dvou oblastech.

„Je ještě brzy o tom mluvit, protože v případě závodního týmu máte dva rozdílné časové harmonogramy. Musíte získat nové lidi, což je dlouhý proces, protože se k vám připojí až za dvanáct nebo osmnáct měsíců. V první řadě musíte identifikovat slabiny, pak najít ty správné lidi a nakonec je získat. Je to spíše dvouletý projekt,“ říká Vasseur.

„Potřebujete dát všechno dohromady, abyste si vybudovali dobrého týmového ducha. Je to jedna z věcí, kterou dokážete změnit v krátké době. Můžete se podívat na jednotlivá oddělení, změnit lidi a myšlení. Loni se nám to podařilo docela rychle a myslím, že se nám to vyplácí,“ dodal Fred.

„Jako šéf dokážete rychle změnit mentalitu, ochotu riskovat, sebedůvěru a, nazvěme to, týmového ducha. V tomto směru jsme podle mě udělali slušný krok vpřed,“ dodal Vasseur.

Související zprávy

Diskuze