logo F1zpravy.czF1online.sk

Kobajaši si uprostřed noci střílel z Fuoca: V plné rychlosti si vyměňovali gesta

Toyota s číslom 7
© X/Toyota
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2024

Letošní edice 24 hodin Le Mans přinesla skutečně strhující divadlo. Byl to další nesmírně vyrovnaný závod, kterému samotní jezdci dávali přívlastky jako „stresující“, „napjatý“ či „nejtěžší v kariéře“. Nebyl by to však Kamui Kobajaši, kdyby se i uprostřed závodu nepokoušel dostat soupeři pod kůži.

Japonský samuraj je kovaný ze zcela jiného těsta. Tento 37letý veterán si v kariéře přeskákal leccos a po letošní edici 24 hodin Le Mans dostane punc i jednoho z největších smolařů. I když jezdí za velmi úspěšnou Toyotu, devět účastí na Circuit de la Sarthe přeměnil „jen“ na jedno vítězství. Druhý přitom skončil hned pětkrát.

Právě on byl součástí posádky číslo 7, které se smůla lepila na paty a dvakrát měla na druhé straně garáže Fernanda Alonsa. S Conwayem a Lópezem jako by jim to nebylo souzeno, v roce 2019 dostali dokonce defekt v poslední hodině. V letošním roce nahradil britského závodníka Nyck de Vries, který Kobajašimu a Lópezovi nepřinesl moc štěstí. Posádka s číslem 7 odjíždí opět „jen“ s druhým místem, když po 24 hodinách urputného boje v náročných podmínkách dojela do cíle se ztrátou čtrnácti vteřin na triumfální Ferrari.

Kobajaši však měl během i po závodě chuť na špásy. Na tiskové konferenci vyprávěl příběh, který skvěle charakterizuje jeho osobnost. „Musíš jim říct, jak jsem tě v noci předjel. Víš, jak jsem tě předjel v zatáčce Indianapolis uprostřed noci,“ řekl japonský samuraj vítěznému Antoniu Fuocovi na tiskové konferenci.

„Víte, předjel jsem ho a ukazuji mu tohle přes okno,“ směje se Kobajaši a ukazuje gesto se vztyčeným ukazováčkem a prostředníkem. „On to věděl, viděl mě. Podívali jsme se na sebe, když jsem mu to ukazoval, a on přikývl.“

Teď si to představte. V Le Mans panovaly proměnlivé podmínky, vícekrát pršelo a mrholilo. Jedete uprostřed noci, když je k chybě nejblíže, rychlostí 320 kilometrů za hodinu, předjíždíte a ještě máte čas na taková gesta. To je prostě Kamui.

„Po závodě se mě ptal, jestli jsem to byl já. Jeli jsme přes 320 kilometrů za hodinu uprostřed noci do zatáčky Indianapolis. V noci je to neskutečné místo na trati. Byl to můj vrchol na 24 hodin Le Mans,“ řekl Kobajaši, který podle vlastních slov nemá ve zvyku takto provokovat soupeře při předjíždění, ale podle vlastních slov si „někdy dělá legraci z inženýrů“.

Související zprávy

Diskuze