logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz vysvětlil pneumatikovou volbu: Viděli jsme přeháňku

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala9. 6. 2024

Tábor Ferrari se po vítězství v Monaku už pomalu začínal chystat k boji o mistrovský titul, ale hned v Kanadě Maranello svým fanouškům připomnělo, že je to Ferrari. Italský tým napohled nepochopitelně nasadil na závěr Q2 použité pneumatiky a také z tohoto důvodu nakonec nepostoupil do bojů o pole position. Carlos Sainz má jedno vysvětlení.

Když vypadne pilot z top týmu v první nebo ve druhé části kvalifikace, je to špatné. Když však vypadnou oba, je to hotová pohroma. Něco takového se “povedlo” Scuderii v sobotu. Charles Leclerc a Carlos Sainz obsadili jen jedenácté a dvanácté místo. Brána do Q3 se jim v okamžiku zabouchla.

“Chyběla nám přilnavost,” popsal problémy monopostu SF-24 Carlos Sainz. Totéž auto Charles Leclerc v pátek označil za “konkurenceschopné ve všech podmínkách”.

Druhá část kvalifikace však tomu nenasvědčovala. “Kdybychom vše udělali perfektně a nasadili nové měkké pneumatiky na konci a ne na začátku, potenciálně bychom mohli… Kdybych měl čistší průjezd poslední zatáčkou, dnes možná Q3 bylo možné dosáhnout.”

“Realita je však taková, že to bylo celý den příliš těsné. Znamená to, že když věci v Q2 neuděláte perfektně, tak vypadnete, což není pozice, ve které by Ferrari chtělo být,” neskrýval zklamání španělský závodník.

Disponuje Ferrari vůbec vysvětlením, proč v rozhodujících chvílích sáhlo po použité měkké směsi? Carlos Sainz přiblížil, jak uvažovala boxová zídka. “Viděli jsme, že přichází přeháňka. Mysleli jsme si, že trať by mohla být rychlejší na začátku než ve druhé polovině.”

“Tak či onak, kdybychom na jiné trati obuli na začátku nové pneumatiky, stejně bychom postoupili do Q3 a bojovali o pole position. Když však takové detaily neuděláte perfektně a nemáte rychlé auto, tak vás to doběhne,” připomněl ne zcela oslnivé tempo.

Podle Charlese Leclerca si Ferrari odkládalo jednu sadu softů na třetí část kvalifikace. Kdyby po ní sáhlo, do Q3 by zřejmě postoupilo. Stratégové však chtěli mít na závěrečné pokusy odloženy dvě čerstvé pneumatikové sady (jednu čerstvou sadu dostává TOP10 automaticky).

Jednou darmo, někdy je lepší vrabec v hrsti… ale po válce je každý generál.

Související zprávy

Diskuze